Quintus Konrád színész zsűrizett a vásárhelyi Varga Tamás-iskolában

2023.05.02. 18:10

A vers ünnepe a lélek ünnepe - Fotók

Quintus Konrád színész zsűrizte ismét a vásárhelyi Varga Tamás-iskola diákjait a keddi versünnepi rendezvényükön. Főként arra bátorítva őket, merjenek önmaguk lenni.

T. Sz.

Az intézmény 10 éve csatlakozott az országos Versünnep Fesztiválhoz. Fotó: Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola

– A pódiumon állva az a legizgalmasabb feladat, amikor elér a közönséghez az előadó szándéka, hogy adjon, közöljön valamit. A legkisebb verselőknél éppúgy, mint idősebb társaiknál – mondta lapunknak Quintus Konrád színész. Tíz éve már, hogy a Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola hagyományos versünnepi rendezvényén értékeli a legjobbakat. Idén nyolcvannál is több tanuló állt a zsűri elé. 

Quintus Konrád az alsó tagozatosok meghallgatása után úgy összegezte tapasztalatait: néhányuknál érezhető volt, hogy szinte memoriter feladatként tekintettek a szavalásra. Ők tökéletesen megtanulták a választott költeményt. Ugyancsak tetten érhető, ha valaki egy ötös érdemjegyért, vagy dicséretét, esetleg szülői unszolásra áll ki a színpadra. A legizgalmasabb mégis a belső indíttatásból előadott vers. A színész szerint éppen ezért szükségtelen, hogy egy kisiskolás azt szavalja: “hazám, érted meg is halok.” 

– Minden szeretettel mondom, jobban örülök az olyan versválasztásnak, amely azonosulási lehetőséget kínál egy gyereknek. Ezt a kesze-kusza világot komolyan venni éppen elég nehéz feladat felnőttként, a gyerekek most még éljék meg a játékot – hangsúlyozta. Hozzátette, legfontosabb tanácsa, hogy ne akarjanak mások lenni. A lelkük különösen érzékeny és fogékony a kívülről jövő ingerekre, mások teljesítményére, mégis próbáljanak meg csakis önmagukra koncentrálni. Szeretném, ha éreznék azt is, hogy a versek világa mennyire értékes. Hasonlóan a fellépésig vezető úthoz. Mert talán hetekig, hónapokig készültek, verset tanultak, gyakoroltak, tanítókkal, szülőkkel, kiválasztották az ünnepi öltözéküket. Szeretném, ha tudnák, hogy tiszteletre méltó ez a fáradozás. 

Horváth Tímea, az esemény szervezéséért felelős pedagógus azt hangsúlyozta: évről évre egyre többen jelentkeznek a versünnepre. Meggyőződése, hogy a visszajelzés fontos a gyerekeknek. Különösen, hogy a mostani harmadikos kisdiákok például a korlátozások miatt nem szerepelhettek nagyobb közönség előtt első iskolás éveikben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában