Helyi kultúra

2023.05.14. 17:19

Kováts Adél kapta a Páger Antal-színészdíjat – Fotók

Vasárnap tartották meg a makói Hagymaházban a 22 éve alapított Páger Antal-színészdíj idei átadó ünnepségét. Az elismerést idén Kováts Adél vehette át Farkas Éva Erzsébet polgármestertől.

delmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Farkas Éva Erzsébet polgármester, mielőtt átadta Téni bácsi pecsétgyűrűjének mását, azt mondta a makói születésű színészóriásról, hogy az élet megalkuvások nélküli nagykövete volt, és hogy emlékét méltó módon fogja őrizni a hamarosan fejújításra kerülő Páger-mozi.

A szakmai kuratórium idén az elismerést Kováts Adél Kossuth- és Jászai-díjas színművésznőnek, rendezőnek és színigazgatónak ítélte oda. Mint elhangzott, azért, mert a színjátszás minden műfajában otthon van, és legapróbb alakításaiban is a tökéletességre törekszik. Színészi játéka átgondolt, felelősséggel él színészi játék eszközeivel, ahogyan azt Páger Antal is tette.

Kováts Adél a díjat megköszönve azt mondta, azért fontos számára a Páger-díj, mert szakmai elismerés. A mindennapok rohanásában fontosak az ilyen elismerések, hiszen nehéz látszódni, megállni, egy színész önbizalma pedig ezekben az időkben hamar meginog.

– Olyan ez nekem, mint egy infúzió, és több energiát ad, mint a paksi atomerőmű 

– fogalmazott. Págerrel sosem dolgozhatott együtt, de nagy tisztelője és a filmjeiből sokat tanult.

Kováts Adél már kiskorában színésznő akart lenni. A soproni gimnáziumban belépett egy amatőr színjátszó csoportba. Érettségi után a Színház és Filmművészeti Főiskola prózai szakára jelentkezett, de végül operett-musical szakra vették fel, ahol 1983-ban szerzett diplomát. Bár két évig gyakorlatos színészként a Vígszínházban játszott, nem került olyan darabokba, amelyekben Páger Antal is szerepelt. Pályafutását a Nemzeti Színházban kezdte, ahol prózai szerepeket alakított, és olyan színészóriásokkal játszhatott együtt, mint Kállai Ferenc, Sinkovits Imre és Bessenyei Ferenc. Ez idő alatt vendégként operettekben, musicalekben is fellépett. Természetes bájával hamar megnyerte a közönséget, és már pályája kezdetén játék- és tévéfilmekben is kapott szerepet. Csaknem tíz évig volt a Nemzeti Színház társulatának tagja, majd 1992-ben szabadúszó művészként folytatta pályáját. Egy évvel később a Radnóti Színházhoz szerződött.

Új szakasz kezdődött életében, amikor a Radnóti társulatának tagjaként megpályázta, és 2015-ben elnyerte a polgári művészszínház ügyvezető igazgatói posztját, majd 2020-ban újabb öt évre meghosszabbították igazgatói kinevezését.

Pályája kezdete óta tehetségét nemcsak színpadon, hanem a filmvásznon is bizonyíthatta, számos játék- és tévéfilmben, sorozatban vállalt szerepet. 2012-ben rendezőként is debütált David Harrower Blackbird című darabjával, az Orlai Produkciós Iroda előadásában.
Kováts Adél számos díjat mondhat magáénak, többi között 1992-ben Jászai Mari-díjjal, 2009-ben Kossuth-díjjal tüntették ki színházi és filmszerepekben egyaránt emlékezetes alakítást nyújtó művészetéért.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában