Szeged

2023.06.24. 22:32

A könyvtár minden zegzugában kínálnak programot - Galéria

Koncerttel, kézműves programokkal, játékokkal és emeletenként más-más kulturális csemegével készültek a Somogyi-könyvtár főépületében a Múzeumok Éjszakájára.

Koós Kata

A Gyerekkönyvtárban Pál utcai kihívásban vehetnek részt a családok. Fotó: Török János

A Dóm téri épület szinte minden zegzugában más-más kalandot kínálnak a látogatóknak a Somogyi-könyvtár munkatársai. Az alagsorban Kiss Adél különleges rajzaiból nyílt kiállítás. A Covidella Szegeden című tárlat főszereplője a nagy sikerű Facebook-sorozat hősnője, aki több más város után most a szegedi nevezetességeket látogatta meg. A grafikusművész a koronavírus-járvány idején alkotta meg a világjáró Covidella figuráját, akit különféle szituációkba helyezve ábrázol egy-egy település jellegzetességeivel együtt. Hol egy befőttesüvegben csücsül a világtól elzártan, hol ejtőernyőként használt szájmaszkkal ereszkedik le az égből a Parlamentnél. A szombaton nyílt kiállításon hat új, Szegedről szóló rajz is látható.

A földszinten A szépség lázadása – a szecesszió Szegeden az építészeten innen és túl című kiállítás látogatható a Múzeumok Éjszakáján, amely a korabeli dokumentumok, kötetek, folyóiratok segítségével mutatja be a századforduló meghatározó stílusirányzatának megannyi szegedi vonatkozását a képzőművészettől az építészeten át az irodalomig. 

A főbejáratnál a Kidsalone zenekar adott nyolckor koncertet. A gyerekkönyvtárban Grundon innen és túl címmel Pál utcai kalandot kínálnak este 11-ig a családoknak. A nagyobbak zászlót kereshetnek, a kisebbek golyózhatnak és gittet is gyúrhatnak. 

Az első emeleten rakukerámiákból és festett selymekből nyílt kiállítás. Az emelet másik, játékokkal fűszerezett tárlatának látogatói pedig Egyiptom és Kína ősi kultúrájával ismerkedhetnek. 

A harmadikon Szeged múltja elevenedik meg a várostörténeti gyűjtemény fotóin és plakátjain, továbbá a könyvtárosok egy Petőfi-tárlatot is összeállítottak a Vasváry-gyűjteményből. 

A Múzeumok Éjszakáján a Dóm téri épület ékszerdobozának is óránként tárják ki a kapuit. Az Emlékkönyvtárban távol-keleti országokkal és utazásokkal kapcsolatos köteteket tekinthetnek meg a látogatók. 

Képalá: A Gyerekkönyvtárban Pál utcai kihívásban vehetnek részt a családok. Fotó: Török János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában