Szegedi hírek

2023.06.22. 16:20

Évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház társulata

Az évadzáró társulati ülésen búcsúzott Dinyés Dániel zeneigazgató a Szegedi Nemzeti Színház társulatától. Elmondta, megtiszteltetés volt számára az elmúlt három évben a szegedi opera ügyét szolgálni.

Koós Kata

Fotó: Török János

Ahogy Barnák László főigazgató fogalmazott, különleges és különös évadot zárt a Szegedi Nemzeti Színház társulata csütörtökön. A nehézségeket igyekeztek kihívásokká kovácsolni, mint például az idei év eleji, két hónapon át tartó zárva tartás. A társulat tagjait arra kérte, higgyenek a közösség erejében és vigyázzanak arra, hangsúlyozván, hogy a szegedi teátrum igazi ereje a csapatmunkában rejlik. 

A fenntartóktól a színház munkavállalóinak tapson túli anyagi megbecsülését kérte. Úgy fogalmazott, demoralizáló és demotiváló a legtöbb munkavállaló jelenlegi bérszintje. 

Az évadzárón adták át a társulati díjakat és az egyetem közönségdíjait. Fotó: Török János

Az évad összegzése során elmondta, a Szegedi Kortárs Balett 58 előadását csaknem 15 ezer néző tekintette meg. A Kooperáló színházpedagógiai alkotóműhely foglalkozásainak több mint ötezer résztvevője volt. A nagy- és kisszínházban összesen 191 saját előadást mutatott be a Szegedi Nemzeti Színház társulata, az évadban 73 ezer nézőt vonzott a két játszóhely.  

A Szegedi Kortárs Balett táncművészei közül Dušana Heráková és Adam Bobak távozott az évad végén, a színház társulatából Czene Zoltán rendezőasszisztens, Koczka Ferenc karmester, Károlyi Krisztián színművész, Szabados Tímea és Beliczai Béla tánckari tagok.

Búcsúzott a társulattól Dinyés Dániel zenei vezető is. Elmondta, megtiszteltetés volt számára az elmúlt három évben a szegedi opera ügyét szolgálni. Hangsúlyozta, elképesztően nagy teljesítménynek tartja a 3 év alatt bemutatott 9 új operaprodukciót. Pláne a megélt nehézségek fényében. A sok befektetett munka csúcsponjaként Verdi A kalóz című operájának színpadra állítását határozta meg. Elmondta, itt ért be a gyümölcs, amikor a bemutató után szegedi nézők üvöltöttek ujjongva örömükben szegedi énekesek miatt. 

A Szegedi Nemzeti Színház Örökös Mestere címmel Krizsán István műszaki igazgatót méltatták. Az Énekkari Nívódíjat Horák Renáta kapta, a Vaszy Viktor-díjat Ferenczy Orsolyának szavazták meg, az Imre Zoltán-díjat Bocsi Petra kapta. A Makó Lajos-díjjal Czene Zoltán tüntették ki, a Tánckari Nívódíjat Szabados Tímea kapta, a Varga Mátyás-díjat Pozsár Gábor vehette át. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját Sziládi Hajna, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás kapta. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában