Makó

2023.06.27. 07:40

Jubileumi koncertre készül a Maros-parti Deák Big Band - Galéria

Tíz éves jubileumi koncertjére készül a Maros-parti Deák Big Band Makón, a csapat lelkesen próbál. Az alapító, Deák Sándornak – akit fúvós- és szimfonikus együttes vezetőjeként is ismernek a városban – régi álma volt egy ilyen zenekar életre hívása.

Szabó Imre

Egy fotón a zenekar és a koncerten közreműködő énekes, Mágori Edó. Fotó: Szabó Imre

Egy évtizede nagy meglepetés volt a Maros-parti Deák Big Band megalakulása Makón. Az együttest volt és jelenlegi Bartók-iskolás tanítványaiból verbuválta a városban ismert fúvóskarnagy, zenepedagógus, Deák Sándor. Lapunknak akkor azt mondta: az 1920-as, 30-as évek klasszikus felállását idéző, fúvósokra és ritmusszekcióra épülő, a dixieland és a könnyűzene hangzásvilágát megszólaltató zenekar unikum Makón, hasonló még nem volt.

Azóta a csapatnak ha nem is sok, de évi jó néhány fellépése volt. Bemutatkozó hangversenyüket 2014 tavaszán adták a Kelemen házban; koncertjeik közül emlékezetes volt az, amelyet a város 320. születésnapján, illetve Advent idején adtak, de eljutottak külföldre, Dubrovnikba is. Legutóbb tavaly nyáron a Makovecz téri zenepavilonban játszottak. 

 

Eleinte nehéz volt, sokat küszködtünk, hiszen ez egy új műfaj volt. De a fúvószenében játszott könnyűzenei alapok megvoltak, így a csapat lassan belerázódott

 – vallotta a kezdetekről. 

Az alapfelállás ebben a műfajban 16 tagú: szaxofonosok, harsonások, bőgős, gitáros, zongorista és dobos muzsikál a csapatban – olykor azonban többen is bekapcsolódnak a muzsikálásba. A zenekarvezető-alapító egy évtizede azt mondta, azért jutott eszébe, hogy szervezni kellene egy ilyet, mert újdonságra vágyott, és mint fogalmazott, fúvószenekar lassan minden faluban van. Ezen felül azért is, hogy a gyerekek többféle zenei műfajt is megismerjenek.

Deák Sándor már a hetvenes éveiben jár, de még mindig megdobban a szíve, ha a közönség elé lép.

Nincs jobb érzés, mint amikor a hallgatóság jól érzi magát. Ők a legfontosabbak

 – mondta.

A mostani koncert annyiban is különleges lesz, hogy ezúttal első alkalommal énekesük is lesz, méghozzá Mágori Edó. A repertoárból ilyen produkció lesz például Frank Sinatratól a Strangers In The Night, illetve a Yesterday a Beatlestől.

Már másodjára próbálunk vele, kitűnő énekes

 – mondta. A közönséget július 8-án, szombaton, este 7-kor várják a Makovecz téri zenepavilonban.

 

 



 


 



 


 



 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában