Szegedi hírek

2023.07.11. 18:41

A béke ihlette a kiállítókat

Koós Kata

A szeptember 10-éig ingyenesen látogatható tárlat Németh János szavalatával nyílt meg.

Ecsettel a Békéért címmel nyílt kiállítás a Szent-Györgyi Albert Agórában kedden. A Krajczáros Alapítvány nemzetközi művészgárdájának alkotásaiból válogatott tárlatot Németh István kuratóriumi elnök nyitotta meg. Az idén éppen harmincéves alapítványról elmondta, annak tevékenységi körét mindenekelőtt a hadisírok gondozása határozza meg, de gyűjtenek könyveket határon túli magyaroknak, továbbá öt országból immár csaknem 160 alkotóművész összesen körülbelül 960 művét őrzik, amelyekkel az alkotók megajándékozták az alapítványt.

Az Agórában nyílt tárlat is a nagylelkű képzőművészek festményeinek színvonalas válogatását tárja a nagyközönség elé, kiegészítve a gyűjteményt Kovács Mária és Olasz Attila szegedi festőművészek témához kapcsolódó alkotásaival.

Változatos stílusban és technikákkal ábrázolták a művészek képeiken, hogy mit jelent számukra a béke. Pipacsok tengerétől vöröslő mező, ecsetek mögött szárnyát bontogató fehér galamb, megnyugtató bazsarózsa vagy éppen napraforgó csokrok, de vágtató huszárok, hadifogoly menet és pótolhatatlan veszteséget sugárzó, megtört özvegyarc is megtekinthető a falakon.  

A szeptember 10-éig ingyenesen látogatható tárlat Németh János szavalatával nyílt meg. A versmondó Vihar Bélának a kiállítás tematikájára rímelő Egy katona megy a hóban című költeményével hangolta rá a megjelenteket a béke ihlette alkotásokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában