Algyő

2023.07.30. 12:33

Búcsúi forgatag leveskóstolással - Galéria

Templomuk védőszentjét, Szent Annát ünnepelték vasárnap az algyőiek. Fél tíztől búcsúi szentmise volt a templomban, a liturgia főcelebránsa Gyulay Endre nyugalmazott püspök volt, aki prédikációjában arról beszélt, hogy Szent Anna napja sok dolgot fel kell idézzen bennünk.

Kiss Anna

Fotó: Kiss Anna

A búcsúi szentmisén Gyulay Endre nyugalmazott püspök három család emlékét idézte fel. Először Jézus nagyszüleiről, Annáról és Joachimról beszélt, akikről a Szentírásban nem sokat olvashatunk, viszont annál több legenda kering róluk. A nyugalmazott püspök rámutatott, idősek voltak már, amikor megjelent egy angyal előttük és azt mondta, gyermekük lesz. Olyan nőnél jelent meg, akinek a neve kegyelmet, áldást jelent, nem véletlen, hogy olyan családot választott Isten, amelyik alkalmas arra, hogy felnevelje azt a kislányt, aki a Megváltó édesanyja lett később. A prédikációban felidézte Zakariás és Erzsébet, vagyis Keresztelő Szent János, valamint Mária és József, Jézus szüleinek történetét is, hiszen esetükben is Gábor angyal jelezte a gyermek érkezését. 

Búcsúi szentmisét, majd ételkóstolót tartottak Algyőn. Fotó: Kiss Anna

Gyula Endre elmondta, Annától megtanulhatjuk, hogy miként neveljünk gyermeket, hogyan készítsük fel a lánygyermekünket úgy, hogy ha érkezik Gábor angyal, igent tudjon mondani. Hozzátette, Erzsébet megtanít arra, hogy amikor ott van náluk szolgálni Mária, aki már szíve alatt hordozta Jézust, akkor átveszi tőle a szolgálatot, megköszöni neki és hálás a segítségéért. Emellett Jánost úgy nevelte fel, hogy megélje, amit vár tőle Isten, hogy elő legyen készítve Jézusnak. Megjegyezte, Mária is példa számunkra, hiszen önzetlenül szolgált akkor, amikor egyre nagyobb volt szíve alatt az eljövendő Megváltó, mert mindent megtett élete során az emberekért és Jézusért.

A nyugalmazott püspök szerint a mai családoknál elveszett a Szent Családok példaadása, nem értjük meg egymást, veszekedések és széthúzások vannak. Kiemelte, döbbenetes a meg nem született gyermekek száma a világban. Elnézést kérve a hasonlatért azt a kérdést tette fel a híveknek, hogy mi lett volna akkor, ha Mária is az abortuszt választja és nem szüli meg Jézust? Hangsúlyozta, éktelen dolog szembeszállni Isten terveivel és nemet mondani egy gyermek érkezésére.

A szentmisét követően a templom előtt agapé volt, míg a könyvtárnál Algyő jellegzetes népi ételét, a tarkavarnyúlevest lehetett megkóstolni. Dományházi Edit könyvtárvezetőtől megtudtuk, még Gonda Károlynéval, a Magyar Vöröskereszt algyői szervezetének egykori vezetőjével gondolták ki, hogy megvendégelik a búcsúba érkezőket az algyői levessel, azonban sajnos időközben elhalálozott Jucika, így testvére, Czirok Marika néni vállalta el végül a tarkavarnyúleves elkészítését.

Igazi ízbomba az algyőiek étele, amelyből elég néhány kanálnyi a jóllakáshoz. Tapasztalatból tudjuk. De mitől tarka és mitől varnyú, hiszen szerencsére nem tartalmazza az utóbbit? Kóstolás közben választ kaptunk a kérdésre: azért, mert a benne lévő gombócok olyan tarkák, mint a varnyú. Recept azonban nem igen található hozzá az interneten, csakis az Ízőrzők nevű tévésorozat honlapján, hiszen évekkel ezelőtt az algyői leves is szerepelt a Borbás Marcsi által vezetett műsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában