Szegedi hírek

2023.07.21. 18:41

Díjazták a Nyári Tárlat legjobbjait – Fotók

Négy díj talált gazdára a 42. Nyári Tárlat finisszázsán. A Hunguest Hotel Forrás, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a vármegyei és a szegedi önkormányzat is díjjal méltatta a szakmai zsűri által legkiválóbbnak ítélt művek alkotóit.

Koós Kata

Kiállítások ritkán zárulnak díjátadással, noha a képzőművészeknek is jólesik a motiváció és a visszacsatolás – hangsúlyozta Nátyi Róbert a díjátadón. Fotó: Török János

Szombaton és vasárnap még megtekinthető a Regionális Összművészeti Központ 42. Nyári Tárlata, amely kétévente átfogó képet ad a hazai képzőművészeti élet aktuális, legfőbb irányvonalairól. Az országosan kiemelt elismertségnek örvendő kiállításra idén 700 jelentkezés érkezett, a szakértő zsűri végül 130 alkotást válogatott be a rangos seregszemle anyagába, amely a REÖK két emeletének minden kiállítótermét megtöltötte. Az érdeklődők öt héten át látogathatták a magyar képzőművészet élvonalát reprezentáló tárlatot. 

A díjátadással egybekötött, ünnepélyes finisszázs pénteken zajlott. A zárórendezvényen négy rangos díjjal méltatták a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt művek alkotóit. A bíráló bizottság tagja volt Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, Rényi Krisztina festő- és grafikusművész, illusztrátor, valamint Tuzson-Berczeli Péter festőművész.

 A szegedi nyári fesztiválnak, ennek a gazdag kulturális kavalkádnak képzőművészeti szempontból mindenképpen az egyik legfontosabb pontja a Nyári Tárlat, valamint az azt váltó Táblaképfestészeti Biennálé. A Reök-palota az elmúlt másfél évtizedben egyfajta zászlós hajójává vált az országos tárlatoknak, ahol mindig a legfrissebb, magyar képzőművészet tud megjelenni 

– köszöntötte a finisszázs résztvevőit Nátyi Róber. 

A vezető kurátor köszönetet mondott a díjakat felajánló intézményeknek, majd a képzőművészek elismerésének fontosságát hangsúlyozta. 

Lényeges, hogy visszajelzést kapjanak a képzőművészek a munkáikról. A különböző művészeti ágakban sokkal közvetlenebb visszajelzések vannak. Természetes, hogy egy színésznek vagy egy zenésznek közvetlenül ott a taps, amely révén a közönség szeretetéből már valamennyit megkaphat. A képzőművészeket nem nagyon tapsolják meg, mindenki dolgozik a műterme magányában. Előhozza az alkotásait a nagy tárlatokra vagy egy-egy egyéni kiállításra, ez euforikus pillanat, majd bezár a kiállítás, és nagyon sokszor nem történik semmi. Azt gondolom, hogy ritka ünnepi pillanat, amikor egy kiállításon díjakat tudunk átadni, ez egyfajta ösztönzés, visszacsatolás 

– fejtette ki Nátyi Róbert, majd két díjat is átadott. 

A Hunguest Hotel Forrás díját Hollai Krisztina képzőművész kapta, a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját pedig Sárkány Győző grafikusművésznek adta át a kurátor. Az ünnepségen elhangzott, hogy Sárkány Győző alkotásaiból ősszel nagyszabású életmű-kiállítás nyílik a REÖK-ben. 

A Csongrád-Csanád vármegyei önkormányzat díját Polner Eörs nyújtotta át Kovács Johanna festőművésznek. Az alelnök a művészetet az isteni teremtés folyamatához hasonlította.

 

 Kezdetben van egy gondolat, egy eszme, amely aztán testet ölt egy anyagban. Egy közösség erejét mindig azt bizonyítja, hogy mennyi művészeti alkoás születik, és ezeket az alkotásokat mennyien nézik meg. Szeged fellegvára a művészeteknek 

– mondta Polner Eörs. 

A szegedi önkormányzat díját és pénzjutalmát pedig Koromné Fenyvesi Rózsa képviselő adta át Popovics Lőrinc szobrászművésznek, akinek önálló kiállítása jelenleg a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban megtekinthető. 

Képalá: Kiállítások ritkán zárulnak díjátadással, noha a képzőművészeknek is jólesik a motiváció és a visszacsatolás – hangsúlyozta Nátyi Róbert a díjátadón. Fotó: Török János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában