Szeged

2023.07.02. 14:38

Két új bemutatót tervez a Szegedi Kortárs Balett

delmagyar.hu

Fotó: Graziano Bongiovanni

Két új produkciót, a Petőfi Sándorról szóló Lánglelkű című táncszvitet és a Csajkovszkij zenéjére készülő Fekete hattyú című táncjátékot mutatja be a 2023/24-es évadban a Szegedi Kortárs Balett - tájékoztatta a társulat vasárnap az MTI-t.

Az ősztől látható Lánglelkű zenéjét hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és komponistaversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők - Brandenburg Ádám, Dobri Dániel, Lázár Dániel, Molnár Viktor és Szászi Petra - írják. A műveket a Szegedi Szimfonikus Zenekar adja elő, melyet Gyüdi Sándor dirigál. Műveikhez öt szabadon választott Petőfi-vers szolgáltat muníciót. A koreográfiát Czár Gergely, Kiss Róbert, Szöllősi Krisztina és Tóth Laura készítik.

Jövő tavasszal tartják a Fekete hattyú című táncjáték premierjét. Csajkovszkij A hattyúk tava témájául egy régi orosz népmese történetét választotta, amely kiváló alkalomnak bizonyult arra, hogy valóságos érzelmeket és szenvedélyeket mutathasson meg, hitet tehessen az emberi tisztaság, a jóakarat és bátorság mellett, és a rabságban vergődő hattyúleányok sorsában kifejezhesse korának uralkodó hangulatát: a mélabút. A zeneszerző maga is küzdött depresszióval, öngyógyításként, terápiás céllal írta ki magából az éteri Fehér és a szenvedélyes Fekete Hattyút. Ezt a kettéhasadtságot érzékelteti Odette és Odile alakja, mely szerepeket ugyanarra a balerinára szokás osztani, a Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás rendezte új produkciója esetében pedig egyszerre sokra.

A következő évadban a társulat továbbjátssza a Tűz/ Bernarda Alba háza, Bolero, Carmen, a Lear, a Concerto est/ Concerto, Vadak, A szent, a Diótörő, a Hamupipőke és a Carmina burana című táncjátékait.

A társulat a most zárult évadban 58 előadást játszott, amelyet összesen majdnem 15 ezer néző tekintett meg. Szegeden 26, Budapesten 18, más városokban hét, külföldön pedig szintén hét alkalommal léptek színpadra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában