Könyvajánló

2023.07.09. 09:30

Könyvajánló – Jill Santopolo: Minden, ami utána jött

Timár Kriszta

Emily Gold sikeres terapeuta és boldog feleség. Ezrával való kapcsolatát azonban beárnyékolja, hogy nem tud teherbe esni. Aztán egy nap mégis kiderül, hogy babát vár, ám nem sokkal később elvetél. És ahogyan ez sajnos ilyenkor sokszor lenni szokott, ez rányomja párkapcsolatára is a bélyegét. Férje ráadásul nem tudja oly mértékben lelkileg támogatni Emilyt, ahogyan neki arra szüksége lenne, hiszen ugyanebben az időben a gyermekonkológusként dolgozó férfi is elveszíti egy kis páciensét, így saját bánatával foglalkozik.

Közben egy másik idősíkon a lány naplóbejegyzéseiből megismerhetjük Emily fiatalkori életét is, amikor egy fiúval zenei karriert kezdtek el építgetni. Rob volt élete első szerelme, akit Emily billentyűsként kísért a fellépéseken. Sikeresek voltak és tökéletes pár, ám elég volt egyetlen rosszul sikerült nap, egy baleset és pont akkor, amikor beindult volna karrierjük, örökre elszakadtak egymástól. A férfi azonban a jelenben, sok évvel később hirtelen újra felbukkan Emily életében, hiszen egy hatalmas slágerrel országos ismertségre tesz szert. Természetesen Emily is hallja a dalt a rádiókban és rájön, hogy az elvesztett szerelemről, a férfitól elmenekült lányról szóló szerzeményt róla írta.

Emily, válságban érezve házasságát, némi tépelődés után úgy dönt, felveszi a kapcsolatot egykori szerelmével és elmegy a koncertjére. Rob természetesen észreveszi a kis klub hátsó sorában, így ismét találkoznak és kiderül, hogy még mindig izzik körülöttük a levegő. És nem csak a magánéletben van meg köztük a harmónia, hanem a művészetben is. Mert hiába telt el annyi év, Emily még mindig gyönyörűen zongorázik. És egy rögtönzött, rövid, közös fellépés alapján rájön, hogy hiányzik is neki ez az élet, amelyről olyan hirtelen kénytelen volt lemondani. Az, hogy zenélhessen, a színpadon állhasson és megmutathassa tehetségét.

Ezrát, aki ezen a rendezvényen meghallja Emilyt játszani, sokként éri, hogy felesége korábbi életét egyáltalán nem ismerte: fogalma sem volt róla, hogy zenélt. Amikor ez számára kiderül, az újabb mély árkot vet kettejük közé. Így Emilynek nem csak azt kell eldöntenie, hogy miként folytatja tovább az életét, hanem azt is, hogy kivel. Küzd-e a mostani párjáért, vagy visszatér régi életébe Robbal, amelyben másik nagy szerelme, a zene is újra szerepet kap.

A lány naplóbejegyzéseiből folyamatosan tárul fel az olvasó előtt Emily múltja, amelyből kiderül, miért is érinti olyan rosszul vetélése és miért vonzza ennyire a színpad. Egy összetett sors bontakozik ki így az olvasó számára, amelyben olyan komoly kérdéseket feszeget az író, mint a lemondás, a párkapcsolat miatti megalkuvás és a gyász. És az is kiderül, milyen komoly törést tud okozni az ember életében, ha azt, amire feltette az életét, egyik pillanatról a másikra elveszíti.

Nem csak egy romantikus történetről van tehát szó, sőt leginkább nem arról. Sokkal inkább arról, hogy van-e értelme akár évtizedek múltán is kiállni azért, amit régen célul tűztünk ki magunknak, illetve hogy el lehet-e kerülni azt a sorsot, amit az élet nekünk szánt.


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában