Szegedi hírek

2023.08.07. 12:00

A Szikin mulattak a roma családok – Galéria

Több száz roma felnőtt és gyermek kapcsolódott ki szombaton a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos, nyári családi napján. A hatalmas bográcsokban kétféle ínycsiklandó pörkölt rotyogott, a játékos vetélkedők csapatai édességért mérkőztek meg egymással.

Koós Kata

Marha- és birkapörkölttel vendégelte meg délben a résztvevőket a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat. Fotó: Karnok Csaba

A roma családi nap régi nyári hagyománya a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak. 

Mindenekelőtt az összetartás erősítése a cél minden évben. Emellett azoknak a családoknak, akiket meghívunk, többnyire ez az egyetlen lehetősége a nyári, családi kikapcsolódásra, ahol pancsolhatnak, közösen játszhatnak. Szinte mindannyian halmozottan hátrányos helyzetűek 

– mondta el lapunknak Nagy Mihály elnök. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a nagyobb közösségi rendezvényeken túl, a hétköznapok során is igyekszik segíteni a roma közösséget. A Tanodában jelenleg negyven gyermek iskola utáni felügyeletéről gondoskodnak, segítenek a házi feladatban. Évente szavalóversenyt is rendeznek az általános iskolás roma gyerekeknek, amire minden alkalommal lelkiismeretesen készülnek, és ahol természetesen sikerélményhez is jutnak, díjazzák is teljesítményüket.   

Több mint kétszáz felnőtt és gyermek kapcsolódott ki szombaton a Sziksósfürdő Strand és Kemping területén. Vidámságból nem volt hiány, zenével, tánccal, játékos vetélkedőkkel telt a nap. A csapatversenyek résztvevői szárazföldön is vízen is megmérették magukat célbadobásban, gyorsaságban és ügyességben. A verseny hívószava a nyereményként beígért húsz kilogramm édesség volt. A motiváció azonban kétértelműnek bizonyult, ugyanis meghallván azt, egy talpraesett kislány rögvest a szervezőkhöz szaladt a következő kérdéssel: 

értem, hogy húsz kiló édesség, de fejenként? 

A három hatalmas bográcsban ínycsiklandó marha- és birkapörkölt rotyogott. 

Idén először a hódmezővásárhelyi roma Tanoda is meghívást kapott a családi napra, Dombi Boglárka intézményvezető 11 fiatallal érkezett a Szikire. A vásárhelyi Tanodában is hátrányos helyzetű, de minimum rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő fiatalokat segítenek tanév közben iskola után, nyáron napközi táboros jelleggel. Több mint harminc 6-16 éves gyereknek segítenek a házi feladatban, továbbá sport-, kézműves és ismeretterjesztő foglalkozásokat biztosítanak számukra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában