Jövő héten két tanfolyam is indul a Gutenberg utcai székházban

2023.08.08. 18:10

A zsidóság szokásrendszerével ismerkedhetnek az érdeklődők

Két tanfolyam is újraindul hamarosan a Szegedi Zsidó Hitközség Székházában. A Kendrusz Attila vallási vezető által vezetett kurzusfolyamokon a zsidó ünnepekkel, szokásokkal, parancsolatokkal ismerkedhetnek az érdeklődők. Továbbá a héber nyelv alapfokú elsajátítására is lehetőségük nyílik.

Koós Kata

Az auguszus 17-én startoló kurzusfolyamokat Kedrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség rabbijelöltje vezeti majd. Fotó: Gémes Sándor

Augusztus 17-én indulnak a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője által meghirdetett tanfolyamok a zsidó közösség székházában. Csütörtökönként este fél ötkor kezdődnek majd a héber órák, amely során a nyelv alapfokú elsajátítására nyílik lehetősége a jelentkezőknek. Kendrusz Attila tanfolyamvezető lapunknak elmondta, a részvételnek nem előfeltétele a zsidó vallási elköteleződés, vallási felekezetre való tekintet nélkül bárkit szeretettel fogadnak. Ám miért is lehet hasznos a héber nyelv a nem zsidó vallásúak számára? 

Szerintem életében legalább egyszer mindenkinek érdemes ellátogatnia Izraelbe. Egészen különleges, szavakkal nagyon nehezen leírható élmény. Minden városnak más-más a hangulata. Tel-Aviv például pörgősebb, modernebb, Jeruzsálem szent hangulata pedig a lelkek legmélyéig hatol. A tanfolyam tíz hónapja alatt alap szinten megtanulhatnak héberül, amivel már jól elboldogulhatnak Izraelben

 – adta meg a választ a vallási vezető, aki több alkalommal járt a szent földön. 

Szintén csütörtökönként fél hattól a zsidóság alapjai tanfolyam zajlik majd, amely során a zsidó ünnepekkel, hagyományokkal, parancsolatokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A résztvevők megtudhatják például, hogy miért fedik a zsidó férfiak kipával fejüket. 

Bármilyen jól is megy sorunk, ha megérintjük a fejünket, a kipa mindig arra emlékeztet bennünket, hogy van valaki fölöttünk. A zsidó vallás szerint ugyanis a sikereket és a nehézségeket is az Örökkévaló adja az embernek. Utóbbit próbatételképpen, éppen ezért mi a rossz dolgokra is áldást mondunk 

– árulta el a kipa viselésének egyik indokát Kendrusz Attila. 

A judaizmus alapjaiba bevezető tanfolyam részét képezi a zsidó ünnepek témaköre is, mint a Purim, a Pészáh, a Hanuka, a négy zsidó újév vagy éppen a szerelmesek napjának története és hagyományai. Továbbá a böjtnapok és a kóser étkezési szokások is téma lesz. A résztvevők megtudhatják például, hogy miért nem fogyasztanak a zsidók tejterméket és húst egyidőben. 

Kendrusz Attila külön blokkot szentel majd a zsidó vallás parancsolatainak, amelyből összesen annyit tartanak számon, ahány magja van egy gránátalmának. Pontosan 613-at. 

A parancsolatok túlnyomó része a szentélyben szolgáló papokra vonatkozik. A hétköznapi zsidó életben körülbelül 150-200 parancsolat érvényes. Ez soknak tűnhet, de annak fényében már korántsem lehet olyan riaszó, hogy a zsidóság a paracsolatok révén kötődik az Örökkévalóhoz

 – részletezte a vallási vezető. 

A tanfolyamokra jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet. 

Iskolásoknak is tart előadásokat

Kendrusz Attila vallási vezető tavaly óta a vármegyei általános és középiskolákban is tart előadásokat, amelyek során az ifjúságot vezeti be a zsidóság hagyományaiba. Elmondta, az általános iskolásokkal főképp a szombat ünnepének témakörét járja körül. A kamaszokkal ezen túl már téma a zsidó házasság, a tudatos párválasztás és a holokauszt is. Az iskolalátogatásokat ősszel folytatja majd a vallási vezető. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában