Lecsólovaggá a Seniorok csapatának vezetőjét, Egri Zoltánnét avatták

2023.08.26. 20:00

Lecsóban remekeltek az üllési családi napon – Galéria

Idén új helyszínen, de a megszokott lelkesedéssel és színvonalon rendezték meg szombaton az üllési lecsófőző versenyt és családi napot. A nagycsaládosoknak köszönhetően palacsinta is volt.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Senkit nem zavart a rekkenő hőség szombaton Üllésen, a Déryné Művelődési Ház udvarán, ahol a hagyományos lecsófőző versenyt és családi napot rendezték. A polgármester hideg sörrel kínálta a vendégeket. 

– A kedvencem a lecsó, gyakran készítem. Én sósan főzöm, tojással és kétfajta kolbásszal, házi füstölttel és lecsókolbásszal – mondta Nagy Attila Gyula.

Az ő lecsóját nem tudtuk megkóstolni, de a kilenc versenyző csapatét igen. A kiskundorozsmaiak Pörnyehuszárok néven Árendás Péter vezetésével az üllési önkéntes tűzoltókkal együtt készítettek lecsót. 

– Majdnem semmit nem tettünk bele, de aztán mégis. Egy kis darált hús, csirkecomb és füstölt oldalas megy bele, majd a végén kicsit rizzsel megsűrítjük – mondta, majd a benti sütőhöz vezetett, ahol a szerb rakott lecsó, gyuvecs sült benne szintén rengeteg hússal.

Tanács Zoltán a lecsófőzés ötletgazdája kérésünkre felelevenítette a kezdeteket. Első alkalommal az alkotóházban 2009-ben rendezték meg a főzést egy Kiskunmajsán látott ötlet nyomán. 

– Az elsőn egy hatalmas bográcsban tojásos lecsó készült, ami pont annyira csúnya volt, amint amennyire finom. Nem tudtuk kitalálni, milyen különdíjat adjunk neki. Aztán volt, aki kakastökét, más csirkeszárnyat főzött bele – mesélte.

Ha odakint meleg volt, akkor bent a konyhában, ahol a nagycsaládosok a palacsintát sütötték, pokoli volt a hőség. – Itt jó a társaság. Ahol pedig jó a társaság, ott hideg-meleg nem számít – mondta Gyöngyösiné Simon Mariann, az üllési nagycsaládosok egyesületének elnöke. Kétszáz palacsinta készült, kakaós, epres és barackos közül lehetett választani.

Amint elkészültek a lecsók, akcióba lépett a kéttagú zsűri: Fedorné Bodrogi Judit, az üllési önkormányzati konyha élelmezésvezetője és Tanács Zoltán ötletgazda kiegészülve lapunk újságírójával. A mezőny erős volt, némi vitát csak az okozott, hogy különbséget tegyünk-e a klasszikus lecsók és a lecsón túlmutató, lecsóalapú egytálételek között, de aztán megszületett az egyhangú döntés. A legjobb lecsót a Seniorok nevű csapat főzte, második a Pörnyehuszárok lettek, harmadik helyen a Kultúrsokk csapatának lecsója végzett, a negyedik helyet pedig a Lila akác köz csapatának főztje érdemelte ki. Lecsólovaggá a Seniorok csapatának vezetőjét, Egri Zoltánnét avatták.

Vers a lecsóról

S. Dudás Mária Nyugdíjasklub lecsója címmel saját költeményt írt, amit fel is olvasott. Így hangzik: Lecsót főztünk kis bográcsba, Sok minden van benne, Paprika és paradicsom lett a lecsónk lelke. Sok hagymával úgy rotyogott, Csípős kolbász vége, Kunkorodva bukfencezve, Jól meg főtt ebédre. Lecsófőzők a torkukba, Pálinkát locsoltak, Fakanállal kóstolgatva, Nagyokat kacagtak. Mindenki, ha megkóstolja, Zsírtól fénylik szája, Öblítse le jó kis borral, Töltve a pohárba. Ízlelgessék hát lecsónkat, Kanalazva százat, Így kívánunk mindnyájuknak széles, jó étvágyat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában