A Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére várják a magyar és a lengyel érdeklődőket

2023.09.11. 07:00

Feltárulnak a krisztusi ereklyék titkai

Közös ünneplésre, lelki töltekezésre invitálja a magyarokat és a lengyeleket Szegeden a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén. A krisztusi ereklyékről szóló előadás után szentmise lesz a dómban, majd a Katyń-keresztnél imádsággal zárul a program szeptember 13-án.

Koós Kata

A programsorozat főszervezői, Karol Biernacki és Rotár Krisztina szeretné, ha a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe Szegeden is hagyománnyá válna. Fotó: Gémes Sándor

Lengyelországban körülbelül száz templom viseli a Szent Kereszt felmagasztalása nevet. Szeptember 14-én minden évben hívek sokasága gyűlik össze ezekben a templomokban, hogy közös imádsággal fejezzék ki a krisztusi áldozat iránti hálájukat és tiszteletüket a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén

 – mondta el lapunknak Karol Biernacki, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja. 

A Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület – főszervezőként Karol Biernacki és Rotár Krisztina, a vármegyei Levéltár munkatársa – a Szeged-Csanádi Egyházmegyével együttműködésben harmadik alkalommal valósít meg programsorozatot Szegeden szeptember 13-án az ünnepnap alkalmából, ezzel is erősítve a lengyel–magyar barátságot. 

A császár édesanyja találta meg

Karol Biernacki elmondta, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepének gyökerei 335. szeptember 13-ig nyúlnak vissza. Ekkor szentelték ugyanis fel a bazilikát, amelyet Nagy Konstantin császár Jézus sírja fölé emeltetett. Másnap mutatták fel először a népnek a keresztereklyét, amelyet a császár édesanyja, Szent Ilona talált meg egy Jeruzsálem falain kívüli ciszternában. Az asszony a Golgotán állott mindhárom keresztet megtalálta, az I.N.R.I. felirat segített beazonosítani, melyik volt Krisztusé. Az ereklye egyik darabját Rómába vitték, a második Jeruzsálemben maradt, a harmadik darabját pedig az akkor épülő Konstantinápolyba szállították.

Hit és tudomány kapcsolata

A szerdai programsorozat Grzegorz Górny lengyel publicista, filozófus, történész, író előadásával kezdődik 17 órakor a Gál Ferenc Egyetem Klebelsberg-termében. Az előadó a krisztusi ereklyék titkait tárja majd fel hallgatóságának a tudományos kutatások fényében. A szent kereszt mellett téma lesz a torinói lepel, a töviskorona és Veronika kendője is. A magyar és lengyel érdeklődőket egyaránt szeretettel várják a programra, szinkrontolmács fordítja majd magyarra a lengyel előadást.

Grzegorz Górny fotóriporter kollégájával, Janusz Rosikońnal beutazta a fél világot a Szentföldtől Spanyolországig. Több ezer fotót készítettek, és több száz beszélgetést folytattak tudósokkal és zarándokokkal, hogy feltárják a tudomány és a hit kapcsolódási pontjait az ereklyék vonatkozásában.

Az áldozatokra emlékeznek 

A dóm kertjében, a Szolidaritás parkjában 2010-ben emeltette a Katyń-keresztet a Lengyel-Magyar Kulturális Egyesület. Szerdán a hatkor kezdődő szentmise után, fél hétkor közös imádságra várják a híveket a kereszthez, amely a katyńi mészárlás áldozatainak állít emléket. 

Az imának ereje van, amely csak fokozódik, minél többen imádkoznak együtt. Szeretnénk, ha ez az ünnep hagyománnyá válna Szegeden. A kereszt a legnagyobb szeretet jelképe, amely legyőzte, és keresztényként hisszük, hogy minden időben képes legyőzni a gonosz birodalmát 

– zárta a beszélgetést a tiszteletbeli konzul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában