Szegedi egyetemi hírek

2023.09.15. 16:37

Koszorúzás és emlékséta Szent-Györgyi születésnapján - Galéria

Kiss Anna

Fendler Judit kancellár és Rovó László rektor koszorúzott Szent-Györgyi szobránál. Fotó: Karnok Csaba

Hagyomány, hogy Szent-Györgyi Albert születésnapján a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egykori rektorának egészalakos szobránál paprikakoszorút helyeznek el és megemlékezést tartanak az SZTE polgárai. Az ünnepséget idén a Nobel-díjas tudós születésnapja előtti napon, szeptember 15-én tartották a rektori épület előtt, ahol Rovó László, az egyetem rektora többek közt arról beszélt, hogy Szent-Györgyi nem csupán a C-vitamin felfedezéséért kapta a Nobel-díjat, hanem azért a rendszerért és kutatócsoportért, amit létrehozott, és ami a felfedezés hátterében állt. Megjegyezte, mindezzel meghatározta a szegedi egyetem rangját is nemzetközi területen. 

Rovó László szerint most hasonló történik az ELI-ALPS lézeres kutatóintézetben, ahol csütörtökön műszerátadót tartottak. Közölte, a központ lehetőséget biztosít arra, hogy a Szent-Györgyiéhez hasonló koncepció jöjjön létre, vagyis komoly, rangos tudományos munkát végezhessenek. A rektor rámutatott, az egyetemnek fő feladata, hogy szakembereket képezzen az Alföld számára, szellemi központja legyen a régiónak és a tudományt a legmagasabb szinten művelje.

A megemlékezést és koszorúzást követően 15 órától ingyenes élménysétán vehettek részt az érdeklődők. Az SZTE központi épületétől induló séta során olyan különleges szegedi helyszíneket járhattak be, amelyek szorosan kötődnek a professzor életéhez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában