Szegedi hírek

2023.09.11. 12:00

Lett is győztes, meg nem is – Galéria

A holland Sebastiaan Van Yperent ítélte a legjobbnak a Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny zsűrije, ám a dirigens így is csak a második helyezést kapta meg. Az első díjat nem osztotta ki a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója, Vaszilij Petrenko által vezetett bíráló bizottság.

Koós Kata

Minden versenyző tíz percig próbálhatott a szegedi szimfonikusokkal, utána mutatták be élesben a választott zeneművet. Fotó: Gémes Sándor

Vasárnap tartották az 1. Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterverseny döntőjét a Szegedi Nemzeti Színházban. A svájci Concert & Media által szervezett versenyre több mint ötszázan neveztek a világ minden tájáról. Közülük száz dirigenst választott be a zsűri az élőben zajlott versenyre, amelynek szeptember 3. és 10. között a Korzó Zeneház adott otthont, a versenyzők mindvégig a Szegedi Szimfonikus Zenekart dirigálták. 

18 műből álló repertoárból választhattak versenyműveket, amelyek között volt Haydn, Mozart, Beethoven, Rossini, Weber, Csajkovszkij, Debussy és Bartók zenemű is. Minden versenyző megadta előre, hogy továbbjutása esetén fordulónként mit szeretne dirigálni. Így vezényelhette három döntős is Brahms I. szimfóniájának 4. tételét a fináléban. 

A döntő a Nagyszínház előcsarnokában Fricsay Ferenc emléktáblájának koszorúzásával kezdődött, amelyen részt vett a legendás karmester lánya, Dobay-Fricsay Márta is. Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a zsűrielnök Vaszilij Petrenko, a londoni Royal Philharmonic Orchestra zeneigazgatója hazautazott, mert próbálnia kellett zenekarával. A döntőt streamingelve követte, így vett részt a zsűri munkájában. 

Elsőként a mexikói Jorge Vasquez állt ki a dobogóra, és dirigálta a szegedi szimfonikusoknak Brahms említett zeneművét. Másodikként az olasz Noris Borgogelli mérette meg magát, aki Bartók Concertojának első tételét választotta az utolsó fordulóra. Harmadikként a belga Gabriel Hollander ismét Brahms remekét vezényelte, negyedikként pedig a holland Sebastiaan Van Yperen dirigálta ismét a Brahms-tételt. A versenyzők fejenként tíz percet kaptak a zenekarral a gyakorlásra, ezt követően mutathatták be szabadon a művet. 

A versenyprogram végén a közönség hosszas vastapssal méltatta a Szegedi Szimfonikus Zenekar egész heti elkötelezett munkáját. 

Az eredményhirdetés nem zajlott zökkenőmentesen. A zsűri eredetileg tíz percre tervezett tanácskozása hosszasan elhúzódott, ezalatt Gyüdi Sándor – aki maga is zsűritag volt – osztott meg kulisszatitkokat a közönséggel. Ismertette többek között, hogy milyen összetett szempontrendszer alapján hozzák meg a végső döntést az ítészek. Majd a technika ördöge is nehezítette a nagy bejelentést, ugyanis többszöri próbálkozásra sikerült csak streamelt kapcsolatot teremteni Vaszilij Petrenkoval. A zsűrielnök óriás kivetítőn jelentette be a végeredményt. Lett is nyertes, meg nem is, avagy senki sem győzött, ugyanakkor mindenki nyert valamit. 

Gabriel Hollander kapta a házigazda Szegedi Szimfonikus Zenekar különdíját, a második díjat Sebastiaan Van Yperennek ítélte a zsűri, a harmadik helyezést Noris Borgogelli nyerte. Jorge Vasquez pedig különdíjként meghívást kapott az USA-ba, egy kaliforniai zenekar dirigálására, amelyet egy, a verseny korábbi fordulójában kiesett karnagy ajánlott fel neki. Első helyezést azonban nem osztott ki a bírálóbizottság. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában