Szegedi hírek

2023.10.10. 08:20

A Királynapokra emlékeznek Szegeden

Delmagyar.hu

Illusztráció

Fotó: Kuklis István

A Nagyárvizet követő újjáépítést lezáró Királynapokra, Ferenc József 1883. októberi szegedi látogatására és egyben a Somogyi-könyvtár megnyitásának 140. évfordulójára emlékeznek csütörtökön. Az évfordulóra emlékezve ünnepélyes felolvasó ülést tartanak a Somogyi-könyvtárban az ekkor átadott épületekben még ma is működő intézmények – a városháza, a színház, a Csillag börtön, a törvényszék, a Postapalota, valamint a Szent Rozália-kápolna és a Kakasos templom – vezetőinek részvételével.

A évforduló alkalmára készült a könyvtár földszinti kiállítóterében a 140 éve a közművelődés és a tudományosság szolgálatában című tárlat.

A könyvtár munkatársai A király nyomában Szegeden elnevezéssel mobilalkalmazást is fejlesztettek, amellyel a felhasználók várostörténeti sétán vehetnek részt. Felkereshetik a Ferenc József által meglátogatott épületeket, szegedi helyszíneket, korabeli fényképek, grafikák segítségével megismerteti a 140 évvel ezelőtti eseményeket. Az applikáció az uralkodó által meglátogatott helyszínek épülettörténetét a kezdetektől napjainkig kíséri végig. Kétféle sétatervet ajánl az alkalmazás: egy könnyed, másfél órást a körúton belül és egy hosszabb mintegy 4,5 órát igénybe vevőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában