Felavatták a Kapocs Népfőiskola új tantermeit és szállásépületét

2023.10.27. 17:00

Átadták a Babos kockát Mórahalmon - Galéria

Péntek délelőtt avatták fel a Kapocs Népfőiskola új tantermeit és szállásépületét a mórahalmi Babos tanyán. A „Babos kockának” becézett intézmény ünnepélyes átadása egyben a Humán Kapocs, Székelyudvarhely–Mórahalom Erasmus + projekt záró programja is volt.

Arany T. János

Péntek délelőtt avatták fel a mórahalmi Kapocs Népfőiskola új tantermét és szállásépületét a Babos tanyán. A nemzeti színű szalagot Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke, Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere és Battancs Erika, a mórahalmi rendészeti csoport vezetője vágta át. Fotó: Török János

Nehéz eligazodni ebben a világban, itt építkezni kell 

– mondta beszédében péntek délelőtt a mórahalmi Babos tanyán Lezsák Sándor, a Népfőiskola Alapítvány elnöke. Az Országgyűlés alelnöke a Kapocs Népfőiskola új tantermének és szállásépületének átadására érkezett a homokháti településre pénteken. 

Mi lesz itt?

A rendezvényen megjelentek más népfőiskolák képviselői nemcsak hazánkból, hanem a határon túlról, a Vajdaságból is. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a mai, fenyegetett világban mindenki azt kérdezi, mi lesz itt? – A kérdés pedig teljesen jogos. Hiszen háborúk, migrációs válság pusztítja a világunkat. Egyetlen válaszunk lehet csak erre: mi leszünk itt! Ehhez pedig munka kell, közös gondolatok, célok kellenek. Ennek pedig az egyik szép példája a népfőiskolai mozgalom – fogalmazott. Lezsák hozzátette, 21 népfőiskola működik jelenleg a hálózatban, ahová nem könnyű bejutni, de a mórahalmi Kapocs Népfőiskolának az elsők között sikerült. 

A népi diplomácia erősítése

Van feladatunk bőven, pályázatokat hirdetünk különböző közösségek számára, így támogatva őket, igyekszünk minél több erőforrást mozgósítani a testvértelepülésekkel való együttműködésre is, hiszen a népi diplomácia segítségével erősödhet a nemzet

 – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere köszöntőjében elmondta, a magyar népfőiskolai hálózat életében ünnepi alkalom, amikor egy új, oktatási célokkal is bíró épületet avatnak.

Érték, hit és megmaradás

A Kapocs Népfőiskola nagyon sokat tanult és tanul a Lakiteleki Népfőiskolától. Igyekszünk megőrizni és tovább vinni a  szellemiségét, a „lakiteleki csodát”. Vagyis három fontos dolgot: az értéket, a hitet és a megmaradást. A hagyományos értékek mentén létezni, tenni a dolgunkat, amelyhez a hit ad erőt. És ha van hit, erő és érték, akkor van esély a megmaradásra. A megmaradást közösségben kell megélni, értelmezni, hiszen a nyelv, a kultúra, a viselkedés összeköt bennünket másokkal. Ha mindezt meg tudjuk valósítani a Kapocs Népfőiskolán határon innen és túl, akkor megtettük, ami a kötelességünk

 – fogalmazott beszédében Nógrádi. Az ünnepélyes köszöntők után Kopasz István mórahalmi plébános Isten áldását kérte az épületetre, majd az ezt követő közös ebéd Mihálffy Béla országgyűlési képviselő üdvözlő beszédével vette kezdetét.

Jó gyakorlatok

A Kapocs Népfőiskola sikeresen pályázott az Erasmus + programban a székelyudvarhelyi Humán Reform Alapítvánnyal közösen. A projekt 2022. május 1-től 2023. október 31-ig tartó megvalósítási időszakában több alkalommal utaztak egymáshoz a résztvevők. A jó gyakorlatok beépítése a partnerség intézményeinek hétköznapi gyakorlatába hozzájárul a magasabb minőségű feladatellátáshoz és a szolgáltatáskínálat bővítéséhez. A partnerség szervezeteit támogató kollégák szakmai tudásának, módszertani repertoárjának bővítése is a projekt célja volt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában