Jeszenszky Géza: Hibát elkövetett az Egyesült Államok, de nem volt cserbenhagyás, tudatos elárulás

2023.10.23. 19:44

Márki-Zay Péter kampányrendezvényévé vált az önkormányzati emlékünnepség

Hódmezővásárhelyen az önkormányzat délután emlékezett meg 1956. október 23-ról az örökmécsesnél.

Kovács Erika

A beszédek után megkoszorúzták az ’56-os emlékművet. Fotó forrása: Hódmezővásárhely gyorshír szolgálata

Nahimi Péter, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési központ főigazgatója beszédében hangsúlyozta, a forradalom mindig akkor tör ki, amikor a tömegben mindenkinek mindegy, hogy az első sorban van, vagy hátrébb.

Egy emberként gondolkoztak

Ezt a magyar nyelv úgy fogalmazza meg, a tömeg egy emberként kezd gondolkozni.

– ’56 emléke mindenekelőtt arra figyelmeztet, hogy élhetjük akárhogy a hétköznapjainkat, közben egy másik, magasabb rendű élet lehetősége is szunnyad bennünk, és ha igazán rászánjuk magunkat, mi is, valamennyien, csodákat tehetünk 

– tette hozzá.

Az ünnepség szónoka volt Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Magyarország volt washingtoni, norvég, majd izlandi nagykövete volt, akit 2012-ben, egy nyolc évvel korábbi angol nyelvű egyetemi jegyzetében, a romákra tett utalása miatt sok bírálat ért Norvégiában, a nemzetközi Wallenberg-szimpóziumra szóló meghívóját is visszavonták.

Jeszenszky Géza: Mi az ENSZ-csapatokat vártuk

Különösen az elmúlt évek óta terjesztik azt, hogy ’56-ot a nyugat árulta el. Én ott voltam, hallgattam a rádiókat, olvastam az újságokat. Reméltük, hogy segítséget kapunk, de nem a NATO-tól, az Egyesült Államoktól. Mi az ENSZ-csapatokat vártuk. Egy jó diplomáciával ebből talán lehetett is volna valami. Hibát elkövetett az Egyesült Államok, de nem volt cserbenhagyás, tudatos elárulás 

– hangsúlyozta. Hozzátette, akik ezt mondják, elfelejtik hozzátenni, hogy ki verte le a forradalmat, a Szovjetunió, aminek csapataiban az orosz, ukrán és más nemzetek mellett „úgy láttuk, hogy ázsiainak kinéző katonák is voltak itt, akikről az is elterjedt, hogy a Dunát a Szuezi csatornának nézték. Akkor tört ki a szuezi konfliktus is, ami a figyelmet részben elterelte Budapestről.” Jeszenszky Géza kiemelte, ’56 szelleme tovább él.

A polgármester beszéde után koszorúztak

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere kampánybeszédet mondott. 

’56 mindenkié, minden szabadságáért küzdő vásárhelyié, magyar emberé. Ha valaki a Kínai Kommunista Párt vendégeként a háborús bűnös volt KGB-ügynök Putyinnak nem meri azt a szót sem kimondani, hogy háború, hanem különleges katonai műveletnek nevezi, az övé nem ’56. Az egy szégyen

 – mondta az ünnepi megemlékezésében. Azt is mondta, a forradalom kitörésének egyik oka az volt, hogy Magyarország nem előre ment, hanem hátra, megfélemlítés és szegénység volt.

Ezt ma mi is át tudjuk élni 

– hangzott el a polgármester beszédében.

Az emlékünnepség koszorúzással és fáklyás felvonulással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában