Helyi kultúra

2023.11.26. 18:09

Nyusztok vadásznak a Maros árterében

Szabó Imre

A nyuszt nappal ritkán látható. Fotó: Balla Tihamér

A városokban, falvakban is gyakran előforduló nyestet sokan ismerik. Azt azonban kevesen tudják, hogy van egy emberkerülő rokona is, a nyuszt. Utóbbi természetvédelmi oltalmat is élvez – hívja fel a figyelmet a Körös-Maros Nemzeti Park. A nyest és a nyuszt alakja és mérete egyébként nagyon hasonló. Megkülönbözteti őket a különböző alakú torokfolt, ráadásul a nyest rózsaszínes, hússzínű orrával ellentétben a nyuszté sötét, fekete.

A nyuszt nagyjából 50 centi testhosszúságú, ehhez társul még egy 20-25 centis bozontos farok. Teste barnás színezetű, lábai sötétebbek, mint a testszőrei. Kedveli az odvas fákban gazdag, természetközeli állapotban lévő erdőket. A Maros mentén, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területen számos olyan erdő található, amely kedvező feltételeket biztosít a fajnak.

Életmódjára jellemző, hogy pihenőhelyét, vackát is egy öreg fa odvában alakítja ki magasan, a lombkoronaszinten. Ügyesen, a mókusokkal vetekedve ugrál egyik fáról a másikra, nagy távolságokat tesz meg anélkül, hogy lejönne a talajra. Alapvetően éjszakai ragadozó, főleg kisemlősöket, madárfiókákat zsákmányol, de a mókust is képes megfogni.  Fogyaszt erdei bogyós gyümölcsöket is, például kökényt és csipkebogyót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában