Aktuális látnivalók vásárhelyi kiállítóhelyen

2023.11.26. 11:00

Vészeljük át kultúrával a zord időjárást

Rangos kiállítások zárulnak hamarosan a hódmezővásárhelyi kiállítóhelyeken. December elejéig még vár a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat az Alföldi Galériában, a Tornyai-múzeumban pedig a Kvártéj alkotója személyesen tart tárlatvezetést.

Tábori Szilvia

20231008 Hódmezővásárhely A tavalyi, 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottjai, Király Gábor Tornyai-plakettes festőművész, Vető Orsolya Lia Rudnay-díjas festőművész és a Fiatal festők nívódíját elnyerő Kósa Gergely munkáiból nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Fotó: Török János TJ Délmagyarország képen: Kósa Gergely festőművész

Fotó: Török János

Sorban a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat december 3-ig várja látogatóit az Alföldi Galéria kortárs műalkotásokkal megtöltött földszinti tereiben. Az országos képzőművészeti mustra kísérőrendezvényeként pedig a tavalyi kiemelt díjazottak egyéni kiállításai hívogatnak a Tornyai János Múzeumba. Ott a Tornyai-plakettes Király Gábor A szél elmondja címmel 20 év alkotásaiból válogat; a Rudnay-ösztöndíjas Vető Orsolya Lia Az áramlás alakzataival lépett a közönség elé. A Fiatal Festők Nívódíjas alkotója, Kósa Gergely pedig a Kvártéj címet adta beszámoló kiállításának.

Kósa Gergely Gangterem és fehér vonalak címmel tart majd alkotói tárlatvezetést december 1-én, pénteken 11 órakor, ami szinte az utolsó lehetőség arra, hogy elmélyüljünk a fiatal alkotó művészetében. Kiállítása, a másik két művészéhez hasonlóan december 3-án zárul. – Igen egyedi, és egymástól merőben eltérő stílussal, különböző meglátásokkal ugyan, de mindhárom alkotó a jelen történéseire, jelenségeire és problémáira reflektál művein. A korai harmincas festőművész, Kósa Gergely belső motivációja a lakóhely erőteljesen dokumentarista igényű kutatása. Látszólag egyértelműen megfogalmazott képeivel a világhoz, a jelenhez fűződő viszonyunk feltérképezésére ösztönöz – nyilatkozta lapunknak Képiró Ágnes művészettörténész, a kiállítások rendezője.

Eközben energiatakarékosság miatt az Emlékpont jövő március 31-ig ismét zárva tart. A Fél évszázad Vásárhelyen, valamint a Vásárhelyi hétköznapok az államszocializmus korában című kiállítások azonban előzetes bejelentkezéssel megtekinthetők akkor, ha a tervezett látogatás előtt legalább öt nappal jelzik azt a [email protected] elektronikus levelezési címen vagy a 06 62 242 224-es telefonszámon. A csoportokat hétköznapokon 9 és 16 óra között fogadja az intézmény.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában