Szegedi hírek

2023.12.06. 20:17

Csaknem százéves sziglinaplóra bukkant szülei pincéjében

Koós Kata

Pajkr Hildegárd naplójának közreadója, Kiss Zsuzsanna volt a Radnóti-estek szerdai díszvendége. Fotó: Karnok Csaba

Mivel töltötte egy szingli nő a hétköznapjait a Horthy-korszakban? Milyen elvárásokkal fordult felé a családja? Mennyit ért a társadalomban egyedülállóként? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ a Café Radnóti vendégei szerdán este. A pódiumbeszélgetés díszvendége Kiss Zsuzsanna társadalomtörténész, az ELTE Szociológiai Intézetének igazgatója volt, akit Baráth Katalin, az SZTE Jelenkortörténeti Tanszékének munkatársa faggatott arról a szinglinaplóról, amelyre Kiss Zsuzsanna szülei pincéjében bukkant rá. Édesapja éppen a lomokat tüzelte, amikor kezébe akadt felesége nagynénjének, Pajkr Hildegárdnak a naplója. A család Csehországból költözött Magyarországra a 19. század végén, Hildegárd édesapja cukrászati papírkellékeket gyártó üzemet alapított és vezetett Budapesten, amelynek révén jó módban éltek.

Fotó: Karnok Csaba

Hildegárd kamaszkorában egy tanévet Angliában töltött, ahol kiválóan megtanulta a nyelvet. 1938-39-ben írt naplóbejegyzéseit is angolul vetette papírra, hogy titkosítsa családja elől.

Fotó: Karnok Csaba

Baráth Katalin úgy fogalmazott, hogy Kiss Zsuzsanna a csaknem száz évvel ezelőtti Bridget Jones naplójára bukkant szülei pincéjében. A dokumentum ugyanis egy Horthy-korszakban élt, szingli nő érzelem- és gondolatvilágába enged bepillantást. Aki egyetemet végzett, dolgozott a családi vállalkozásban, vásárolt, moziban és színházban szórakozott, tornázott, teniszezett, főző- és repülőtanfolyamra járt. Mindemellett két férfi közt őrlődött, de mindkettővel szemben kifogásokat támasztott a családja. A kezdő orvos egzisztenciáját, a nagyüzem-vezető zsidó származását kifogásolták. A családi legendárium szerint, mivel Hildegárd az igaz szerelméhez nem mehetett hozzá, végül soha nem házasodott meg.

Fotó: Karnok Csaba

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában