Az ajtó című színmű bemutatójára készülnek a Szegedi Nemzeti Színházban

2024.01.23. 20:00

A regénynél többet kap a közönség

Az ajtó című színmű közelgő premierje kapcsán rendezett a Szegedi Nemzeti Színház közönségtalálkozót a Reök-palotában. Barnák László rendező, a szereplők közül pedig Fekete Gizi, Szilágyi Annamária és Borovics Tamás mesélt a készülő előadásról.

Koós Kata

Borovics Tamás, Szilágyi Annamária, Barnák László és Fekete Gizi mesélt a készülő produkcióról Juhász-Barna Saroltának. Fotó: Karnok Csaba

Barnák László rendező a REÖK-ben kedden rendezett közönségtalálkozón úgy fogalmazott, hogy Szabó Magda Az ajtó című regényének sűrítményét, keresztmetszetét viszik színre a Szegedi Nemzeti Színházban február 2-án.

Nem magát a regényt adjuk elő. Sokkal többféle dologról szeretne szólni ez az előadás annál, mintsem hogy Az ajtó című regényt egy az egyben adaptáljuk 

– hangsúlyozta a rendező, ugyanakkor hozzátette, hogy a regényhez hasonlóan a szegedi színpadi változatban is a házvezetőnő, Emerenc és az írónő, Magda kapcsolata kerül a fókuszba.

Emerenc titokzatos karakterét a Jászai-díjas Fekete Gizi kelti majd életre, aki elmondta, hogy sok-sok kapcsolódási pontot tud felfedezni a regény és saját élete között. Megemlítette a debreceni éveket, valamint azt az időszakot, amikor férjével a zalaegerszegi színházban játszottak. Sokat dolgoztak, ami közben gyermekükre egy „néni” vigyázott. Úgy fogalmazott, hogy vannak a darabban mondatok, amiket ő is mondhatott volna. 

Fotó: Karnok Csaba

Az írónőt, Szabó Magdát Szilágyi Annamária játssza, aki legfőbb hasonlóságként karaktere és saját maga között az őszinteséget említette. Boldogan tudatta a közönséggel, hogy ez lesz az első alkalom, hogy ilyen fajsúlyos szerepekben játszanak majd együtt Fekete Gizivel a színpadon.

A színpadi adaptációban a regénynél lényegesen markánsabb szerepet kap Szabó Magda férje, Szobotka Tibor karaktere, akit Borovics Tamás alakít. A sokszoros Dömötör-díjas színművész a közönségtalálkozón felfejtette karaktere legfőbb vívódásának okait is. Mégpedig, hogy felesége sikereinek árnyékában volt kénytelen élni az életét.

A darabban is többször megjelenik az igazi férfi hiszti, amit a racionális, két lábbal a földön álló nők próbálnak normális mederbe terelni. De valóban nehéz az szerintem a mai napig is egy párkapcsolatban, ha valamelyikük ugyanabban a műfajban sikeresebb a másiknál. Borzasztó nagy intelligencia kell, hogy ezt megpróbálják kezelni, ennek ellenére is támasza lenni egymásnak. Ez többször megjelenik az előadás során. És mint mindig, a nő az okosabb. Mernék mást mondani? 

– tette fel mosolyogva a kérdést a közvetlenül mellette ülő Szilágyi Annamáriának.

Barnák László megjegyezte, hogy noha mély tartalmak, bonyolult emberi kapcsolatok, egy feszített érzelmi libikóka hevíti majd a közönségszíveket az előadás során, de bőven jut majd humorból is a nézőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában