Helyi kultúra

2024.01.27. 11:00

Könyvajánló – Fred Bleakley: Az Auschwitz-jegyzőkönyv

Timár Kriszta

Nagyon keveseknek sikerült megszökni a zsidó haláltáborokból, hogy beszámolhassanak róla, valójában mi is történt ott. Így sokáig a nyugati vezetők is csak mendemondákra épülő hírek alapján tudták elképzelni a náci megsemmisítő gépezet működését. Ezért nagy jelentőségű, hogy két rabnak 1944 júniusában sikerült a lehetetlen: Cesłav Mordowicz és Arnošt Rosin ugyan majdnem belepusztult a szökésbe, de kijutott Auschwitzból. A tömeggyilkosságokról tett tanúvallomásuk Magyarország szempontjából kiemelt jelentőségű volt: amint megtudták a nyugati vezetők, mi zajlik a táborokban, és ott mennyi magyar pusztul el, nyomást gyakoroltak a hazai politikai elitre. Így az addig bizonytalankodó magyar vezetés végül visszafordított több mint kétszázezer deportálásra küldött zsidót. A két auschwitzi hős vallomása tehát rengeteg ember életét mentette meg. Az általuk szolgáltatott információk pedig később is hasznosnak bizonyultak a nürnbergi perek során, amikor náci vezetőket állítottak bíróság elé. Az Auschwitz-jegyzőkönyv megkerülhetetlen alapmű a holokausztirodalomban, és fontos olvasmány már csak azért is, mert idén lesz 80 éve, hogy elkezdődtek a deportálások és a holokauszt.

A kötet Mordowicz története: a háború kezdetétől, a gettóban leélt élettől és az auschwitzi másfél évtől kezdve a gyötrelmes szökésen és az üldözők kicselezésének ravasz módszerein keresztül, míg végül mégis elfogták, hogy aztán rémálomba illőn visszahurcolják Auschwitzba. S egyúttal Mordowicz eltökéltségének története is, hogy elbeszélje Auschwitz borzalmait. Fred Bleakley dokumentumregénye olvasmányos formában dolgozza fel a tényeket azzal kapcsolatban, hogyan menekült meg 200 ezer magyar zsidó, egy lengyel és egy szlovák zsidó heroikus küzdelmű szökésének, és a történelmet megváltoztató vallomásának köszönhetően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában