Könyvajánló

2024.01.09. 08:20

Könyvajánló - Lisa Jewell: A föld nyelte el

Timár Kriszta

A 15 éves Ellie Mack tökeletes életet élt. Jól tanult, szerető családban élt, ám egy nap váratlanul eltűnt. Mintha a föld nyelte volna el: hiába kereste a rendőrség és szülei is, nem akadtak a nyomára. Eltelt 10 év, ami komoly nyomot hagyott a családon. Az édesanya, Laurel gyászában eltávolodott többi gyermekétől, házassága is tönkrement. Ám ennyi év után végre úgy tűnik, túl tud lépni az élete legsötétebb árnyékán. Megtalálják ugyanis lánya maradványait, így képes lehet lezárni az egy évtizede tartó bizonytalanságot. Megismerkedik ráadásul egy vonzó férfival és úgy tűnik, ismét rátalál a szerelem. A kapcsolatban azonban egyre több a furcsaság.

Laurel és Floyd kapcsolata gyorsan fejlődik és a nő megismerkedik új párja lányával is. Poppy sokkoló módon kiköpött mása Ellie-nek, amit a nő sehogyan sem tud hova tenni. Ahogyan az olvasó sem, de őt legalább segíti, hogy a regény két idősíkon játszódik, így a múltbéli eseményekből lassan megtudhatja, mi történt annak idején Ellie-vel. Ez azonban szinte az utolsó pillanatig sem magyarázza, hogyan lehet egy kislány szakasztott mása annak az eltűnt személynek, aki immár 25 éves kellene, hogy legyen, ráadásul minden bizonyíték azt mutatja, hogy meghalt.

Nehéz erről a regényről úgy írni, hogy annak kulcsfordulatait ne leplezzem le, hiszen az olvasó viszonylag hamar megtudja, mi történt Ellie-vel. Ettől függetlenül végig fent tudja tartani a feszültséget a történet, hiszen a mozaikdarabkákat annyira elszórta az író, hogy azok valóban csak a sztori végére állnak össze. Mindenesetre a történet sokkal több, mint egyszerű krimi. Szól egyrészt arról, hogyan tud széthullani egy család egy hatalmas veszteségtől. Megismerhetünk belőle egy bomlott elméjű elkövetőt, aki sablonosnak egyáltalán nem mondható módon kavarja a történet szálait. És egy férfit, akiről az utolsó pillanatig nem tudni, milyen szerepe van az egész történetben, csak azt érzi az olvasó, hogy nem véletlen az a sok furcsaság körülötte.

Nagy nyomozást és rejtélyeket tehát ne várjon az eltűnési ügyben az, aki kezébe veszi ezt a könyvet, hiszen a megoldást az írónő hamar a kezünkbe adja. Sokkal inkább a pszichothriller vonal az, ami erőssége a történetnek: az elkövető bomlottsága és az az ok, amiért ezt az egészet elköveti. A lezárásról pedig aztán mindenki maga eldöntheti, mennyire életszerű, illetve mennyire ad megnyugtató véget ennek a történetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában