Húsz éve járt először a távol-keleti országban

2024.02.07. 20:00

A makói Czibolya Kálmán Dél-Korea rajongója

Húsz éve kezdett tanítani meghívott előadóként Dél-Koreában, Ázsia legnagyobb televíziós és művészeti egyetemén a makói Czibolya Kálmán. A helyi videóműhely alapítója ez alatt a két évtized alatt rajongója lett az egzotikus távol-keleti országnak – olyannyira, hogy afféle önkéntes kulturális nagykövetként előadásokat is tart itthon, szerte az országban élményeiből.

Szabó Imre

Czibolya Kálmán dél-koreai fiatalokat oktat. Fotó: Czibolya Kálmán

Czibolya Kálmán kapcsolata Dél-Koreával onnan eredeztethető, hogy az általa vezetett Makói Videóműhely – fiatal alkotóinak nemzetközi fesztiválsikerei nyomán – 2002-re már nemzetközileg ismertté vált. Azt Jürgen Macpolowski, a berlini médiafesztivál igazgatója vetette fel neki egy makói látogatása alkalmával, hogy szívesen segít neki egy dél-koreai szakmai kapcsolat kiépítésében. Ő igent mondott, és először 2003-ben utazhatott Szöulba. 

Fotó: Czibolya Kálmán

Akkor még csak vendége volt a DIMA-nak, Ázsia legnagyobb televíziós és művészeti egyetemének, ám már a következő évben felkérték vendégoktatónak. Azóta, egészen 2019-ig minden évben tanított dél-koreai és egyéb, külföldi diákokat vizualitásra, kameratechnikára és egyéb mesterfogásokra – a közel két évtized alatt jó kétezret. 

 Fotó: Czibolya Kálmán

Ennek lehetőségét komoly elismerésnek tekintem 

– mondta. A szakmai együttműködés révén persze dél-koreai fiatalok is érkeztek hazai filmes hazai rendezvényekre, illetve Makóra.

Kálmán azt mondta, az ország számára a fantasztikus szépségű tájak, illetve a koreai emberek hagyománytisztelete miatt szimpatikus. Úgy gondolja, lehet, hogy testvérnépek vagyunk: közös bennünk a vendégszeretet és a baráti szellem, illetve hogy rajtunk kívül csak a koreaiak és a japánok írják-mondják előbb a családnevüket és aztán a keresztnevüket. 

Az első ottani látogatás afféle kulturális sokk volt. A második út volt az, ami után eldőlt bennem, hogy ezt az országot nagyon szeretem

 – tette hozzá.  

 Fotó: Czibolya Kálmán

Dél-Korea önkéntes kulturális nagykövete a kapcsolat húsz éves jubileumát természetesen azzal fogja ünnepelni, hogy májusban ismét felkeresi kedvenc országát. Egy hónapot lesz ott; ismét ellátogat a DIMA-ra, de forgatni is fog, főként történelmi és építészeti témákban. Az útifilmet hazatérése után be fogja mutatni a makói, illetve a magyar közönségnek. Utoljára egyébként 2022-ben járt Dél-Koreában. Amikor megkérdeztük tőle, Észak-Koreába is ellátogatna-e alkalomadtán, tömören válaszolt: Soha!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában