Szegedi hírek

2024.02.17. 13:59

Rapzene és irodalom az Ágota közösségben – Galéria

Az Ágota Közösség Én írom a sorsom címmel irodalmi, Tiéd a teRAP! címmel pedig előadói pályázatot hirdetett a gyermekvédelmi és állami gondoskodásban élő fiataljainak. A nyerteseket szombaton fogadták Szegeden.

Suki Zoltán

Minden gyermek nyert, aki elindult a pályázaton. Fotó: Gémes Sándor

 Az Én írom a sorsom című pályázatra a 10-18 éves fiatalok olyan versekkel vagy novellákkal nevezhettek, amelyek azt mutatták be, hogy döntéseikkel képesek felülírni a sorsállapotukat 

– mondta lapunknak szombaton az ünnepélyes díjátadón az Ágota Alapítvány vezetője.

Kothencz János hozzátette, hogy olyan alkotásokat vártak a nevezőktől, amelyekből kiderül: mi írjuk a sorsunkat az elhatározásainkkal, a céljainkkal, az emberi kapcsolatainkkal és a pozitív gondolatainkkal.

Kiemelte: az Ágota Közösség fontos feladatának tartja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő tehetséges támogatását, megerősítését, segítését.

A tehetséget olyan esélynek tekintjük, amely lehetőséget teremt számukra a fejlődésre, továbbtanulásra. A sikerek, a tehetség, a kiválóság elismerése hozzájárul ahhoz, hogy önbizalmuk erősödjön és segíti a pozitív önkép kialakulását is

 – fogalmazott köszöntőjében Kothencz János.

Az Én írom a sorsom címmel kiírt irodalmi pályázaton kívül meghirdették a Tiéd a teRAP! Című előadói pályázatot, ugyancsak a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak.

A Tiéd a teRAP! című pályázatra 12-18 év közötti fiatalok nevezhettek. Olyan rapszöveget és rövid videót kellett küldeniük, amelyekben a barátságról, a bizalomról és a biztonságról dalolnak.

A két pályázatra összesen 31 mű érkezett, amelyeket szakmai zsűri értékelt.

Az Én írom a sorsom című pályázatra beérkező műveket Weiner Sennyey Tibor író, költő, műfordító, a Drót című alkotói portál főszerkesztője és Molnár H. Magor költő, az Eső című irodalmi folyóirat szerkesztője bírálta el. Az előadói pályázatra beérkezett műveket pedig az Ágota Közösség kommunikációs- és marketing csoportja értékelte.

Az ünnepségen Dávidházi Dóra Kazinczy-érmes előadó és Rédei Roland, a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja a beérkezett pályaművek közül kiemelkedő novellákat és verseket adott elő.

A fiatal alkotókat bronz, ezüst, és arany kategóriákban díjazták, de a szervezők szerint az összes induló nyertesnek számít, hiszen ki mertek lépni a komfortzónájukból, és több ember előtt is megmutathatták magukat mint korábban.

Katona Katalin, aki 18 éves, és Körösladányból érkezett, kiemelt arany elismerést kapott, és többek között egy táblagépet is nyert. Elmondta, hogy egy novellával készült a versenyre. A fiatal lány egyébként is foglalkozik szépírással, de az idejét most az érettségire való felkészülés köti le. Tervei szerint Szegeden szeretne továbbtanulni. Magyar-történelem szakra jelentkezett az egyetem bölcsészkarára. A novellájának a címe A tökfőzelék volt, amivel nem titkolt célja a szórakoztatás volt. Katalin egyébként leginkább verseket ír, novellákkal csak nemrég foglalkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában