Helyi kultúra

2024.02.16. 16:20

Új kötetek: Vágymágusok és fügetermesztők a vásárhelyi könyvtárban

Pillanatok alatt bejelentkeznek az olvasók a legújabb kötetekért a vásárhelyi könyvtárba, érdemes gyorsan szemezgetni az újdonságok közül.

Tábori Szilvia

A pszichológia és a szépirodalom is kedvelt műfaj a felnőtt olvasók körében. Fotó: Tábori Szilvia

Meglehetősen gyorsan reagálnak az új megjelenésekre a vásárhelyi Németh László Vásárhelyi Könyvtár, tagjaik igénylik is a legfrissebb olvasmányokat. A legutóbbi beszerzések között ott van például Boldizsár Ildikó Meseterápia című kötete, vagy Allan Peasetől a Nekem te kellesz, neked pedig én. Ahogy egyéb lélektani és mentálhigiénés témájú kötetek is, mint például a Fájdalomkezelő kisokos, vagy Julia Samuel Családi traumák című írása. Érkezett a füge termesztéséről szóló kertészeti kötet, ahogy a fantasy rajongók is sok újdonságot találhatnak; például a Vágymágusokat Varga Beátától. Három Náray Tamás kötet is szerepel a tíz legtöbbet kölcsönzött könyvek tavalyi listáján, de kedvelt volt Valérie Perrin, vagy az időközben országosan is az egyik legnépszerűbbnek választott Zserbó Karády Annától.

Az elmúlt évet különösen sikeresen zárta a vásárhelyi kulturális intézmény, csaknem 40 ezer kötetet kölcsönöztek ki olvasóik, majdnem hatezerrel többet a korábbinál.

Fotó: Tábori Szilvia

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék. Az e-könyvek piacán a romantikus irodalom a legnépszerűbb. A könyvolvasó felnőtt népesség körében a szépirodalmi művek és a szórakoztató irodalom a legnépszerűbb műfajok  – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatásból. A közösségi média, azon belül is kiemelten a Facebook, az Instagram és a TikTok nagy szerepet játszik egy-egy alkotó vagy kötet népszerűsítésében. Azt általunk megkérdezett olvasók is megerősítették, a közösségi oldalak csoportjaiban tájékozódnak leginkább. A személyes beszámolók igazi kedvcsinálók, ráadásul megkönnyítik a választást a túlkínálatból. Nem véletlenül népszerű a 2017-ben indult országos Nincs Időm Olvasni Kihívás, vagy NIOK, amelyhez a vásárhelyi könyvtár is rendszeresen ajánl olvasnivalókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában