Helyi kultúra

2024.03.21. 10:00

Beindult a makói Forgatós szezonja - FOTÓK

Idén is mozgalmasan indul a makói Forgatós Táncegyüttes szezonja: fellépések, versenyek sora várta, illetve várja a csapat tagjait. Bár jelmezes, táncszínház-jellegű produkciókban is részt vesznek, igazi küldetésüknek az autentikus népi kultúra ápolását tekintik.

Szabó Imre

A Forgatós fellépése még emlékezetesebbé tette a vármegyei közgyűlés makói ünnepi ülését. Fotó: Török János

Továbbra is sok felkérést kapunk, és megmérettetésekre is készülünk

 – tudtuk meg Doktor Lászlótól, a makói Forgatós Táncegyüttes vezetőjétől. 

Táncosait az elmúlt napokban többször láthatta a makói közönség: 1848-as témájú fellépésük színesítette a Juhász Gyula Református Gimnázium megemlékezését, a vármegyei önkormányzat makói városházán tartott március 15-i rendezvényét, de szerepeltek a város központi megemlékezésén is. Néhány nappal később pedig a Kálvin téri óvoda látta őket vendégül, hogy az apróságok ízelítőt kapjanak a néptáncból. A Forgatósnak egyébként hamarosan indul a korosztályt megcélzó táncháza. Ennek – várhatóan április eleji – indulásáról a tánccsoport közösségi oldalán adnak majd tájékoztatást. 

A megmérettetések között országos versenyek is vannak, lesznek. Megtudtuk, a táncegyüttes ifjú szólistája, Tóth Tibor Bátor nemrégiben arany minősítést és különdíjat a Muharay Elemér Népművészeti Egyesület által, Szentes Varga Ferenc emlékére rendezett Rábaközi Felnőtt és Ifjúsági Szóló Táncversenyen, Szanyban. A továbbiakban minden korosztályból indulnak versenyeken párok, összesen 15. Áprilisban az Örökség Egyesület csongrádi gyermek- és ifjúsági versenyének első fordulóját rendezik meg, májusban pedig a dél-alföldi táncok deszki országos versenyét. 

Nyáron tánctábort szerveznek, illetve külföldi felkéréseknek tesznek eleget a Forgatósok. A művészeti vezető, Doktor-Bagaméri Andrea azt is fontosnak tartotta elmondani, nagy segítség számukra, hogy januárban, illetve februárban 12 párjuk országos szakmai szervezetek felkészítő rendezvényein vehettek részt. 

Az a célunk, hogy a gyerekek ne csupán a táncokat ismerjék meg, hanem ezek néprajzi hátterét is a hiteles megjelenítéshez

 – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában