Makó

2024.03.22. 19:20

Kiállítóközpont őrzi Galamb József emlékét - GALÉRIA

Pénteken hivatalosan is átadták a Galamb József Kiállítóközpontot Makón abban a felújított, átalakított épületben, amelyben egy évszázada a világhírű konstruktőr itthon maradt fivérei az ország első Ford-lerakatát működtette. A korabeli műhelyt és a régi járműveket bemutató kiállítóhely a hétvégén is fogadja a látogatókat.

Szabó Imre

A kiállítóterem laikusnak és szakértőnek egyaránt sok érdekességet kínál. Fotó: Szabó Imre

Autópárti vagyok, és büszke vagyok arra, hogy sok-sok kilométert levezettem balesetmentesen 

– mondta Lázár János, a térség parlamenti képviselője, építési és közlekedési miniszter pénteken, a Galamb József Kiállítóközpont megnyitó ünnepségén.

Mint megírtuk, ezt abban a makói épületben alakították ki, ami az úgynevezett Ford-falról nevezetes. A veteránjármű-kedvelők helyi egyesülete az ingatlant rendbe hozta, és benne korabeli autószerelő műhelyt, illetve régi autókat, motorokat bemutató tárlatot rendezett be a város neves szülöttének tiszteletére.

Lázár többek között arról beszélt, kevés az olyan ország, mint hazánk, ahol már most is a GDP 20 százalékát adja az autóipar. Ugyanez az ágazat Magyarország egyik legfontosabb fejlődési lehetősége. Szerinte össze kell férnie a kötöttpályás és az autós közlekedésnek, és úgy gondolja, továbbra is érdemes lesz a gazdagoknak drága, az alacsonyabb jövedelműeknek pedig olcsóbb kocsikat gyártani.  

 

A hamarosan felépülő, két év múlva induló szegedi autógyárban több ezren fognak dolgozni, köztük alighanem több száz makói, Makó környéki ember is 

– hangsúlyozta.

Magyarok vagyunk, legyünk büszkék azokra a honfitársainkra, akik valami világraszólót alkottak

 – hívta fel a figyelmet Knezsik István, az Autós Nagykoalíció nevű szakmai érdekképviseleti szervezet elnöke. Emlékeztetett rá, hogy az aprócska Kocs községben egykor szekérből megépítették az első utazásra alkalmas járművet. Az évszázad autójává megválasztott Ford T-modell konstruktőrét, a makói születésű Galamb Józsefet pedig az autóipar egyik úttörőjének nevezte.

A létesítmény nemzeti színű szalagját Farkas Éva Erzsébet makói polgármester, Lázár János, Knezsik István és Szilágyi László, a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete (MVKSE) elnöke vágta át. 

Utóbbi az átadón köszönetet mondott az előtte szólóknak és mindenkinek, aki támogatta a kiállítóhely megnyitását, egyúttal azt ígérte, együttműködnek majd az autóiparhoz kötődő oktatási intézményekkel.

Szeretnénk minél szélesebb körben bemutatni Galamb József munkásságát, és azt, hogy ő mivel járult hozzá a technika fejlődéséhez

 – mondta. Hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy méltó módon ápolják a zseniális konstruktőr emlékét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában