Szegedi hírek

2024.03.21. 13:20

Könny is csordult a szavalóversenyen – Fotók

Az 1997-ben alapított Szegedi Alkotók Köre szervezésében szavalóversenyt tartottak minap a Bibliotékában, ahol két kategóriában – választott és saját vers – tizenheten mérették meg magukat a közönség előtt. Az előadások bővelkedtek érzelmekben.

Imre Péter Géza

A szegedi Bibliotékában rendezett szavalóversenyen tizenheten mondtak választott vagy saját verset, vagy mindkettőt. Fotó: Imre Péter

Percre pontosan érkeztem a Bibliotékába, ahova a Szegedi Alkotók Köre szervezett versmondó versenyt. Már alig volt szabad szék, megtelt a nagyterem, a hátsó sorban tudtam leülni, miután tisztáztam, nem szavalni jöttem, hanem jegyzetelni és fotózni. A kezdés előtt köszöntötték a kör legidősebb tagját, a 88 esztendős Kalmár Vincénét, aki később gyermekkori emlékét megidéző prózáját olvasta fel, különdíjat kapott érte.

Vörösmarty Mihály Szép Ilonka című versét 67 éve hetedikesként olvastam először, elemezni kellett. Nagyon a szívemhez nőtt, ezért döntöttem, úgy, hogy megtanulom és ezt szavalom el 

– mondta az elsőként fellépő Varga Sándorné, ahogy Sántáné Kurunczi Mária, az alkotókör megálmodója, egyik alapítója 

Budapestről eljött a másik „27 éves” tag, Varga Magdolna saját költeménnyel 2. lett

 – fogalmazott, a Dankó Pista Nótakórus Ida mamája. A kórusból még ketten szerepeltek, Koromné Gárgyán Mária és Szabó István, utóbbi 3. lett a választott vers kategóriában.

Mindenki olyan költeményt választott, amihez személyesen kötődik, érzelmeket vált ki belőle, ez látszott az előadásokon is. Csóti Károly, a Cukorbetegek Egyesületének képviseletében az egyik legszebb anyaverset, József Attila Kései siratóját szavalta, olyan beleéléssel, hogy megeredtek a könnyei, de ez nem billentette ki az előadásból. A választott versek kategóriájában a zsűri őt ítélte a legjobbnak. 

Ez az egyik kedvenc versem, és amikor mondom, mindig az édesanyám jut eszembe, ezért érzékenyültem el

 – indokolt Károly, akiről tudni kell, sztrókja után szinte újra meg kellett tanulnia beszélni. Többen mondtak saját verset – akadtak, akik sajátot és választottat is –, ebben a kategóriában Pappné Mészáros Ágnes nyert.

Zárásként soroljuk fel a még nem említett nyerteseket, választott versben 2. lett László Györgyné, különdíjas Faragó Tamás, míg saját költeménnyel 3. Budai István. És még egy programajánló: április 3-án, 14 órától a Szegedi Alkotók Köre bolondnapot tart a Bibliotékában, vidám, humoros írásokat olvasnak majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában