Górcső alatt Enyedi Zoltán és Liebmann Béla fotográfiái

2024.03.24. 20:34

Vizuális kódfejtés a Tornyai-múzeumban

Sajtófotókon, fotóriporteri nézőponton keresztül mutatja be Hódmezővásárhely 1960-as évektől kezdődő eseménytörténetét és annak értelmezési lehetőségeit Medgyesi Konstantin, a Móra Ferenc Múzeum történész-főmuzeológusa hétfőn délelőtt egy szakmai előadáson. Az érdeklődőket 10 órára várják a Tornyai-múzeumba.

Delmagyar.hu

Medgyesi Konstantin a fotósok munkáin keresztül az adott korszakot is elemzi előadásában. Archív fotó: Karnok Csaba

A Móra Ferenc Múzeum A képi ábrázolások különbözőségei és hasonlóságai a rákosista, illetve a kádári diktatúra hétköznapjait illusztráló Liebmann-Enyedi fotógyűjteményben címmel dolgozta fel a Délmagyarország, a Csongrád Megyei Hírlap és a Délvilág két legendás fotóriporterének, Liebmann Béla (1899-1996), valamint Enyedi Zoltán (1939-2009) múzeumi archívumba került fényképanyagát.

Liebmann fotóriporteri pályája első felvételével kezdődött, ugyanis temesvári házuk kertjében egy Zeppelin léghajtót örökített meg 1919 augusztusában, amely a kattintást követő néhány percen belül kigyulladt és lezuhant. A harmincas évektől Szegeden élő Liebmann Béla hetven éven keresztül fényképezett elsősorban színészeket és az irodalom jeleseit, valamint megörökítette a Tisza-parti város mindennapi életét. 

Enyedi Zoltán több mint harmincezer felvételből álló, szintén évtizedeket átfogó fotóriporteri hagyatékát jó tíz évvel ezelőtt szerezte meg a Móra-múzeum és digitalizálta. Enyedi 1960-tól kezdődően megyeszerte járta a kiemelt politikai és közéleti eseményeket, mint a megyei napilap munkatársa. Fotói nemcsak a szegedi múzeum gyűjteményében, valamint a Délmagyarország archívumában, hanem az Emlékpontban is megtalálhatóak.

Medgyesi Konstantin előadásában az izgalmas és helytörténetileg érdekes fotók bemutatásán túl azt elemzi, hogy azok teljes egészében-e a valóságot ábrázolják vagy az adott (diktatórikus) kor világmagyarázatai és ideológiái más értelmezési lehetőséget adtak a felvételeknek közlésük pillanatában. 

A Vizuális kódfejtés: Liebmann Béla és Enyedi Zoltán fotográfusok hatása címet viselő vetítettképes bemutató március 25-én 10 órakor kezdődik a Tornyai János Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában