Napszínes

2024.04.15. 21:30

Utolsó vacsora Keresztrefeszítéssel

Arany T. János

Készülnek a remek képek. Jól látható, és vonalzóval is ellenőrizhető, hogy a kép minden perspektívavonala pontosan Jézus arcára vetülve a kép geometriai középpontja felé tart. Fotó: Arany T. János

Egy ember egy jegyet vehet, ha látni szeretné Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című freskóját. Ezt legjobb online megvenni hetekkel a tervezett, mindössze tizenöt perces látogatás előtt. Tizenöt euró a belépő, de természetesen ügynökségek szakosodtak arra, hogy a lusta és kényelmes turistának ennek a körülbelül a négyszereséért vezetett túrán mutassák meg a templomot és az annak egykori étkezőjében található világhírű falfestményt. Én így néztem meg kétszer Az utolsó vacsorát.

A Santa Maria delle Grazie-templom Milánó egyik leghíresebb, az UNESCO világörökség listáján 1980 óta szereplő bazilikája. A templomban található az Utolsó vacsora című freskó, Leonardo da Vinci egyik legismertebb alkotása közvetlenül a Mona Lisa után. Az utolsó vacsora Jézusnak és tizenkét apostolának utolsó közös pászkavacsorája a Jézus elfogatását és keresztre feszítését megelőző estén.

A művekhez két helyiségen keresztül zsilipelve juthatunk be. Erre a festmény állagának megőrzése miatt van szükség. Videózni szigorúan tilos, erre azonnal ugranak a teremőrök. A terem másik falán szemben Az utolsó vacsorával egy szintén híres freskó, Giovanni Donato Montorfano Keresztrefeszítés című műve látható, ami sokkal jobb állapotú mint Leonardo műve, de az irányába mutatott érdeklődés nyomába sem ér a mester falfestményének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában