Helyi kultúra

2024.05.26. 18:00

A palotai Dér Istvánra emlékezik Makó (Galéria)

Dér István csanádpalotai festő emléke előtt tisztelgő kiállítás nyílt a múlt hét végén a makói József Attila Könyvtárban Pünkösdi ember címmel. Azért épp itt, mert sok szállal kötődött a Maros-parti városhoz, és azért ilyen címmel, mert születése és halála is a pünkösdi időszakra esett.

Szabó Imre

A Dér István emléke előtt tisztelgő tárlat június 14-ig látható. Fotó: Szabó Imre

Amikor a férjemnek kiállítást rendeznek valahol, egy kicsit úgy érzem, olyan, mintha az én lelkem egy darabját is kiállították volna

 – mondta Dér Istvánné, annak a csanádpalotai festőnek az özvegye, akire tárlattal emlékezett a makói József Attila Könyvtár. Hozzátette, megható számára, hogy az emlékét itt és Palotán is őrzik.

A megnyitón sokan ott voltak. Szikszai Zsuzsanna igazgató köszöntője után a Makói Általános Iskola növendékei muzsikáltak, majd Jámborné Balog Tünde József Attila-díjas író, képzőművész idézte meg Dér István alakját. Személyes emlékeiről is beszélt vele kapcsolatban.

Munkái rendre megjelentek a hódmezővásárhelyi, szegedi és fővárosi kiállítótermekben, több önálló tárlata is volt

 – idézte fel azt az időszakot, amikor pályája csúcsára ért.

Hozzátette, díjakat, ösztöndíjakat is nyert – sajnos nem eleget, sokkal többet érdemelt volna. 1975-től haláláig adjunktus volt a Tanárképző főiskolán és rajztanárok generációit oktatta. Azt is elmondta, Makóval a ’70-es évek elején került kapcsolatba, és 1971-ben lett a Makói Művésztelep művészeti vezetője. Megkapta a város által alapított Rudnay-plakettet.

Dér István csanádpalotai emlékezetéről Szabó Zsuzsanna, a nevét viselő palotai általános iskola igazgatója beszélt. Elmondta, az intézményben születésének évfordulóján, május végén mindmáig kulturális programokat rendeznek a tiszteletére. 

Ismert művésszé válása után sem vesztette el a kapcsolatot Palotával: szüleihez, rokonaihoz erős kapcsolat fűzte

 – hangsúlyozta. 

Nevét az oktatási intézmény 2003-ban, halálának 10. évfordulóján vette fel az önkormányzat döntése alapján. Ekkor leplezték le az épület falán a portréját megörökítő bronz plakettet is. Érdekes egybeesés, hogy akkor is ugyanaz volt Csanádpalota polgármestere, mint most. Perneki László természetesen ott volt a megnyitón, és jó néhányan mások is a kisvárosból. 

Makóra hagyta a Hagymaszedőket

Amikor Dér István 1937-ben megszületett, Csanádpalota még falu volt. Ott tanult, tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott. Szegeden érettségizett, diplomát ugyancsak a megyeszékhelyen szerzett, tanár lett. Az első helyet az életében saját bevallása szerint a tanítás és a festés foglalta el. 1993-ban hunyt el, sírja Szegeden, a Belvárosi Temetőben található. Képeiből a makói kiállítás előtt néhányat legutóbb a helytörténeti egyesület új könyvének bemutatója alkalmával, a Kelemen László Művelődési Házban állítottak ki. A József Attila könyvtárban most az az élete egyik fő művének tartott festménye is látható, amit Makóra hagyottott – a címe Hagymaszedők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában