Jelenleg okos gyóntatófülkét fejleszt a szegedi jezsuita szerzetes

2024.05.27. 07:00

Barkácsolással és programozással építi a közösségeket Elek László

Tradíció és modernitás, a kétkezi munka és az okos technológiák különleges együttélése tapasztalható meg a szegedi Szent József templomban. A kertet kisvasút szeli át, a műhelyben a templomigazgató lézergravírozóval készít hűtőmágneseket, a sekrestyében bonyolult digitális kapcsolótábla működteti a fűtő-, hűtő- és világítórendszert. Elek László meggyőződése, hogy a barkácsolás, de a technika modern vívmányai is képesek közelebb segíteni a híveket a Jóistenhez.

Koós Kata

Számos technológiai fejlesztést vezetett be a templomigazgató az elmúlt két évben. Fotó: Török János

Villamosmérnök édesapjának köszönhetően Elek László jezsuita szerzetes számítógépek között nőtt föl, de azt is megtanulta már gyermekkorában, hogy hogyan kell forrasztani.

Kispap koromban már honlapot építgettem, a számítógépes lehetőségek mindig érdekeltek. A közösségi barkácsműhely példáját pedig Bostonban láttam, ahol teológiát tanultam. Ott a városi könyvtár egy bevásárlóközpontban is bérelt irodát, ahol volt 3D-nyomtató, lézervágó, fúró- és varrógép, ingyen lehetett barkácsolni. Klubok is alakultak, az egyikhez csatlakoztam. Egy régi negyedütős órát digitalizáltam először 3D-nyomtató segítségével

 – mesélte a szegedi Szent József templom igazgatója, aki több mint tíz éve vette át az olyan katolikus honlapok fejlesztését, mint a miserend.hu vagy a szentiras.hu.

Fotó: Török János

A technikai vívmányok segítik a pap munkáját

Tehát a papi hivatás és a technikai fejlődés adta lehetőségek Elek László számára nem zárják ki egymást, éppen ellenkezőleg. Ahogy fogalmazott, egy okos templom technikai vívmányai arra szolgálnak, hogy a pap és a hívek figyelme arra irányulhasson, ami igazán fontos.

Ha egy ember szeretne egy vallási közösséghez tartozni, imádkozni, Istennel találkozni, annak ne az legyen az akadálya, hogy a fejére esik az esővíz, vagy, hogy összeveszünk azon, hogy a fűtést bekapcsolva hagyta-e valaki. Szokták kérdezni, hogy az okos templomokban vajon mikor lesz „okos pap”. Ám éppen azért alkalmazzuk a sok kütyüt, hogy a papnak ne kelljen robotnak lennie, hanem ember lehessen, és teljes figyelmével a hívek és Isten felé fordulhasson

 – mondta.

Kitért arra is, hogy noha a mesterséges intelligencia az élet számos területét képes kényelmesebbé tenni, prédikációt azért nem íratna vele.

Ezek lényegében tanuló algoritmusok, amelyek összeszedik az internetről mindazt az információt, ami fellelhető egy adott témában, és abból gyúrnak össze egy szöveget. Mivel sok prédikációs könyv fent van az interneten, ezért a mesterséges intelligencia össze tud állítani prédikációkat, de azt nem tudja figyelembe venni, hogy kik hallgatják. Így nem lehet személyes, márpedig ez elengedhetetlen ismérve egy jó prédikációnak

 – fejtette ki.

Fotó: Török János

Fűtés, hűtés, világítás gombnyomásra

Elek László 2022-ben kezdte el szolgálatát Szegeden, az év őszétől tölti be a templomigazgatói pozíciót a Szent József templomban. Ez idő alatt számos fejlesztést vezetett be.

A sekrestyébe belépve az első, ami magával ragadja a betérő szemét, egy gigantikus, mívesen faragott szekrénysor, amelyet jezsuita szerzetesek saját kezükkel készítettek az 1930-as években. Nem messze attól azonban már bonyolult digitális kapcsolótábla vonzza a tekintetet, amely a templom fűtő-, hűtő- és világítórendszerét működteti. A be- és kikapcsolást a templom miserendjéhez és közösségi életéhez programozták, így a klímák, a fűtés és a lámpák is csak akkor működnek, amikor ténylegesen szükséges. Persze az összes rendszer okostelefonról, gombnyomásra is vezérelhető.

A kamerarendszer egyrészt a templom biztonságát garantálja, másrészt pedig Elek László gimnazista diákok közreműködésével jelenleg azon dolgozik, hogy a rendszer felismerje, a hívek melyik padsorokban foglaltak helyet, és a téli időszakban csak a szükséges padokat fűtse fel.

 
Fotó: Török János

A templomigazgató arra is kiért, hogy hazánkban már több tucat helyen, így a Szent József templomban is lehetősége van a híveknek arra, hogy bankkártyával adományozzák oda a „perselypénzt”.

A kis templomunk fő bevétele az, amit a hívek adakoznak. A templom üzemeltetését és karbantartását is ebből finanszírozzuk. Az adományok jelentős részét bankkártyával fizetik ki, hiszen manapság sokkal kevesebb készpénzzel járunk 

– mondta. Hangsúlyozta, hogy az „okos perselynek” is csupán praktikai, kényelmi oka van, természetesen sosem követelnek pénzt a hívektől.

Okos tabernákulum és gyóntatófülke

A két legújabb, folyamatban lévő templomi fejlesztésről is beszámolt lapunknak. Az egyik lényege, hogy egy digitális mérleget építenek be a tabernákulumba, amely a sekrestyében jelzi, hogy pontosan mennyi ostya van az ostyatartóban. A másik pedig az „okos gyóntatófülke”.

A gyónás fontos része a katolikus életnek, viszont annak rendje nem olyan kiszámítható, mint például a szentmiséké. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ha a gyóntatószékben felkapcsolja a lámpát a pap, akkor az küldjön egy jelet a szervernek, ami a miserend.hu felületen jelzi, hogy éppen melyik templomban tudnak gyónni a hívek. Több szegedi templom jelezte már csatlakozási szándékát

 – magyarázta Elek László.

Fotó: Török János

Barkácsolás közben épül a közösség

A templom közösségi élete pezsgő otthont ad többek között gregorián kórusnak, fiatal felnőttek és családok beszélgető- és imakörének, a gyermekeikért és unokáikért imádkozó Szent Mónika csoportnak, meditáló és szemlélődő imacsoportoknak, valamint egy vallásos gerinctorna csoportnak is.

 A közösségek többségét örököltem. Nagy öröm számomra, hogy az anonim alkoholisták egy csoportja is nálunk tartja rendszeres összejöveteleit. Hivatalosan ők vallástól függetlenek, de van egy komoly lelkisége a 12 pontjuknak

 – közölte a templomigazgató.

„Szent József műhelye” azonban már Elek László saját kezdeményezése nyomán telt meg élettel a templom melletti raktárban.

A karbantartási munkákra használtuk a műhelyt. Szeretek barkácsolni, és úgy voltam vele, hogy miért csinálnám egyedül. Szóval meghirdettem, hogy akinek van kedve, csatlakozhat. Készültek már itt szerepjátékokhoz kardok, átalakított cajon is, de voltak olyanok, akik a templom ajtajainak, lámpáinak, ablakainak javításában segédkeztek. Nekem is jót tesz, ha nem csak szellemi dolgokkal foglalkozom. Miközben barkácsolunk, beszélgetünk, segítjük egymást, épül a közösség

 – mondta el Elek László, aki lézergravírozóval a templom épületét ábrázoló hűtőmágneseket készített legutóbb, amelyeket ajándékba ad a vendégeknek.

3D-nyomtató, asztali körfűrész, gérvágó fűrészgépek, állványos és ütvefúró, dekopírfűrész, kézi marógép, sarokcsiszoló, hőlégfúvó, forrasztóállomás, és persze számos kézi szerszám is megtalálható a templomi barkácsműhelyben, amelyeket ingyen használhatnak a foglalkozások résztvevői.

Elek László meggyőződése, hogy a barkácsolás, a kétkezi munka is közelebb visz Istenhez.

A hit és az Isten-élmény nem csak a tanulásról szól. Hiszem, hogy a hitet nem kívülről kell betömködni az emberbe, hanem magában kell felfedeznie. Bár a szentmise a hitéletünk központja, mégsem gondolom, hogy a szentmise a legjobb első lépés az egyház felé, mert az nagyon formális és összetett, mi magunk is nehezen értjük. Ellenben egy műhely, egy vallási közösség kiváló belépő lehet 

– mondta.

Kisvasút és csengők a legkisebbeknek

A templomkertet átszelő, keskeny nyomtávú kisvasút is Szent József műhelyében készült. A sínek első szakaszát miskolci középiskolások építették egy lelki hétvége során. A „kisvonattal” nehezebb bútorokat, ostyasütő gépeket is szállítottak már, de elsősorban gyerekjátékként funkcionál. Elek László megjegyezte, hogy a sínpályát szeretné majd a közeljövőben bővíteni. A gyerekek ugyanis szép számmal látogatják a templomot, ahol vasárnaponként kimondottan kisgyermekes családoknak tartanak szentmisét. A kicsik aktív részesei lehetnek a szertartásnak, kimehetnek az oltárhoz, és minden gyermek saját csengővel csengethet.

Most éppen megint megfogyatkozott a csengőink száma, a kis kezekben fogyó eszköz, a nem fémből készültek könnyen törnek. Rendszeresen kihirdetem, hogy bárki, aki a világot járja, hozzon csengőt a templomba. Már érkezett Medjugorjéból és Japánból is 

– mondta el Elek László.

Keretes: Keresztény programozói hétvége

Május 24-e és 26-a között második alkalommal rendezi meg a Szent József Hackatont, azaz a keresztény programozói hétvégét. Összesen 25 programozó és diák dolgozik majd a keresztény digitális jelenlét, például az okostemplom-automatika vagy a miserend.hu fejlesztésén és bővítésén. Elek László rámutatott, hogy Szent József, Jézus nevelőapja, ács és asztalos volt, akinek keze munkája az élet szinte minden területén ott volt a különböző fából készített tárgyakban. A programozó hozzá hasonlóan korunk ácsának tekinthető, akinek munkája szintén átszövi az élet legtöbb területét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában