Szegedi hírek

2024.05.15. 17:30

Csütörtökön nyílik a 28. Szegedi Borfesztivál

Arany T. János

Hamarosan startol a 28. Szegedi Borfesztivál. Minden készen áll a csütörtök délutáni megnyitóra. Fotó: Karnok Csaba

A Szeged Napja Ünnepségsorozat részeként május 16-án, csütörtökön 17.30-kor a kezdődik a 28. Szegedi Borfesztivál. A Pavane Táncegyüttes és a borrendek csütörtök délutáni látványos felvonulásával kezdődő borünneppel egy időben indul a Kézműves- és Gasztroudvar a Klauzál téren és a Kincs tér a Dugonics téren. Több száz kiállító, köztük 160 borász várja a vendégeket a csütörtökön kezdődő fesztiválon, az ország legnagyobb borászati seregszemléje idén tizenegy napos lesz. Rácz Attila, a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a látogatók a Széchenyi téren szinte az összes hazai borvidék képviselőivel találkozhatnak, és érkeznek borászok a határon túlról is. A bortermelők mellé csaknem harminc vendéglátós csatlakozik. 

A hagyományoknak megfelelően a fesztiválhoz kapcsolódva idén is rendeznek borversenyt. A megmérettetés eredményhirdetését május 21-én tartják. A borünnep ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében két éve már kizárólag üvegpohárban lehet kínálni a borokat. 

Fotó: Karnok Csaba

A Dugonics téri szökőkútnál a Kincs tér alkalmi poronddá alakul, ahol minden nap különféle programok, játszóház, koncertek várják a látogatókat. A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál felvezetéseként – a Belvárosi Mozi jóvoltából – pedig május 16-án a Legényanya, május 23-án pedig a Lefkovicsék gyászolnak című magyar filmet játsszák a szabad ég alatt.

A fesztivál valamennyi napján jótékonysági borárverést rendeznek, ahol a borászok által felajánlott palackokra, borválogatásokra lehet licitálni. A befolyt összeg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkáját segíti.

A Szeged Napja Ünnepségsorozat helyszínein (kivétel a kézműves standok a Kárász utcán, a Klauzál téren, a Dugonics téren és a Szegedi Hídivásárban) tavaly óta nincs készpénz. Fizetni bankkártyával, a helyszínen feltölthető FESTIPAY kártyával, vagy a kártyához okoseszközökkel lehet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában