Szegedi hírek

2024.05.25. 16:32

Megnyílt a Táblaképfestészeti biennálé

Megnyílt a jubileumi, huszadik Táblaképfestészeti biennálé szombaton a szegedi Reök-palotában, a kiállításon 115 kortárs magyar festőművész csaknem százharminc alkotása látható június végéig.

Suki Zoltán

Jubilálnak a táblaképek készítői. Fotó: DM

Az első biennálét 1983-ban rendezték meg. Egy olyan időszakban, amikor sokan úgy érezték, jönnek az új médiumok, jön a digitalizáció, vége a táblakép műfajának. A tárlat szervezői bizonyítani szerették volna, igenis van létjogosultsága a festészetnek

 – mondta a Nátyi Róbert, a kiállítás kurátora a XX. Táblaképfestészeti biennálé megnyitóján szombaton a szegedi Reök-palotában.

A művészettörténész beszélt arról is, hogy 2008-ban a Regionális Összművészeti Központ vette át a biennálé – és vele éves váltásban a szegedi Nyári Tárlat – szervezését.

Mára e kiállítások anyagai következetes zsűrizés, erős szakmai szelekció után alakulnak ki. Idén 650 alkotásból válogatták ki azt a 130-at, melyet a közönség láthat a Reök-palota két szintjén, de a be nem zsűrizett festmények között is van 130-150 olyan, melyekből összeállítható lenne egy országos tárlat anyaga

 – fogalmazott Nátyi Róbert.

Fotó: DM

A művészettörténész hozzátette, hogy szerinte a biennálé érdekes látleletet ad napjaink kortárs magyar művészetéről.

Színes kollázsként egy pillanatképet rögzít, ugyanakkor a húsz biennálé katalógusa egyben már értelmezhető negyven év kis magyar művészettörténeteként

 – mondta.

A megnyitón adták át a biennálé díjait. A Szegedi Vízmű Zrt. díját a Szék előttem című alkotásáért Biro Tímea vehette át. A Hunguest Hotel Szeged elismerésével Kusnyár Evelin Megszerző című képét díjazták. Halmi-Horváth István Hommage Albers 231108 című alkotásával nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját. A Magyar Művészeti Akadémia díját Csáki Róbert kapta Liget I. és Liget II/Álom című festményeiért. A szegedi önkormányzat elismerésével pedig Király Gábort jutalmazták A sziget című képéért.

Fotó: DM

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában