Helyi kultúra

2024.05.20. 07:40

Pünkösdi királyt választanak Ópusztaszeren

Népszokásokat felidéző programok is várják a családokat az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban. Pünkösd hétfőn 14 órakor lovas ügyességi verseny kezdődik, az indulók közül kerül ki a pünkösdi király.

Delmagyar.hu

Ma 14 órakor kezdődik a lovas ügyességi verseny, amelynek győztese lesz a pünkösdi király. Archív fotó: Török János

Fotó: Török János

Pünkösd hétfőn 11 órakor lovasbemutatóval veszik kezdetüket a programok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A skanzenben a Borica Táncegyüttes bemutatója látható, amelyen a vendégek természetesen is táncra perdülhetnek, a talpalávalót Mester László zenekara szolgáltatja.

Az iparos műhelyekhez is érdemes lesz ellátogatni, ott ugyanis mesekert és Fordulj egyet, de ne nevess! címmel interaktív viseletbemutató és játszóház várja a kicsiket és nagyokat, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán pedig kemencés finomságok sülnek.

A Csongrádi halászháznál Boka Gábor utcaszínháza szórakoztatja az egybegyűlteket háromnegyed egytől, majd az előadás végeztével kikiáltóval, táncosokkal, zenészekkel elindul a pünkösdjárás.

Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. A lovaspályán 14 órától a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút.

Tavaly egyébként az ópusztaszeri Dömös András lett a pünkösdi király, méghozzá nem először, ugyanis 2015-ben, 2017-ben, majd 2021-ben is pünkösdi király volt Ópusztaszeren. Azt, hogy idén indul-e a koszorúért és a kitüntető címért, majd délután két órakor kiderül.

A pünkösdi néphagyományokat is csokorba gyűjtöttük, és Kulik Melindától megtudtuk, hogy az ünnep vidám tradíciója volt a pünkösdikirály-választás, amikor ügyességi versenyeken kellett a legényeknek erejüket, rátermettségüket bizonyítaniuk. A győztes elnyerte a pünkösdi király címet, amellyel egy éven át különböző kedvezmények jártak, például ingyen ihatott a kocsmában, a bálokban pedig először választhatott magának leányt a táncba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában