Az izgalmas pillanatokat és a humort sem nélkülözte a verseny

2023.05.29. 18:51

Ismét Dömös András a pünkösdi király - Fotók

Pünkösd hétfőn ismét a pünkösdi király címért versenyeztek a lovasok Ópusztaszeren az emlékparkban. A látványos versenyen, amely az izgalmas pillanatokat és a humort sem nélkülözte, ismét az ópusztaszeri Dömös András bizonyult a legjobbnak.

Arany T. János

Hét lovas mérkőzött idén a pünkösdi király címért Ópusztaszeren. A feladatok csak első hallásra tűntek egyszerűnek, lóháton nem voltak azok. Fotó: Török János

Régi hagyománya van az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a pünkösdi királyválasztásnak. Több évtizedes múltra visszatekintő versengésről van szó, amelynek népszerűségét jelzi, hogy az állandó résztvevők és visszatérők között mindig akadnak új lovasok, akik vállalják a próbatételt.

A szervezők a hét versenyzőt egyenként mutatták be. A közönség így megtudhatta, hogy a 17 éves Bakos Zoltán 8 éve lovagol, a kihívás miatt jelentkezett a királyválasztásra, és még nem volt pünkösdi király. A tavalyi versenyen az előkelő harmadik helyezést érte el. A 27 éves Vas Dávid egyértelmű és határozott céllal érkezett Ópusztaszerre, hogy megnyerje a versenyt, és a lovát is tanítani szeretné, hogy minél több helyen, minél több feladatban mutasson azonos szintű teljesítményt, és idővel ideális lovas harcos ló váljon belőle. A fiatalember nyolc éve kezdte tanulni a lovaglást a Kassai Lovasíjász Iskola Faragó Törzsében. 

Azt a szervezők is elmondták, hogy a versenyhangulatra nagyon nehéz felkészíteni a lovakat, a sok ember, a hangos taps, az éljenzés megzavarja az állatokat, ezért is voltak olyan próbatételek, amelyek bár egyszerűnek tűnnek, nem sikerültek elsőre minden indulónak. A feladatok, amiket szintén részletesen ismertettek, csak első hallásra tűntek egyszerűnek és csak a közönség számára, lóháton már nem annyira.

A versenyzők sorrendjét lelkes önkéntesek segítségével határozták meg, ők húzták ki a neveket. Elsőként a 17 éves Bakos Zoltánét, aki Ficsúr nevű lovával sikeresen és elegánsan vette az akadályokat. A műsorvezető, Dömös Anikó biztatta és instruálta is a versenyzőket. Amikor fokossal kellett felvenni egy kis batyut és odaadni az egyik lánynak, Zoltánnak azt mondta, szépen odaadod Nikinek, nem vágod hozzá.

A balástyai Kiri Endrével, aki lovas kaszkadőr pedig remekül elszórakoztatták a közönséget, amihez kellett Endre lazasága, aki profi módon produkálta magát a közönségnek. Például eljátszotta, hogy a dereka miatt nem tud felszállni a lóra.

Kicsit ijesztő vagy, vigyázz a lányra, még el kell adni. A szalagot nem a lány köré kell tekerni, hanem az oszlopra

 – hangoztak az utasítások. A legnagyobb sikert talán azzal aratta a lovas, amikor utolsó feladatként lova, Kaviár viszonylag nagy sebességről hirtelen lelassulva, hajszálpontosan a fehér vonal előtt állt meg. 

De még ez sem volt elég, hogy legyőzze azt a fiatalembert, aki 2015-ben, 2017-ben, majd 2021-ben is pünkösdi király volt. Hétfőn ismét Dömös András nyakába került a győzelmet jelentő koszorú. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában