Helyi sport

2009.04.22. 14:22

A Szeged Betoné a LEN-kupa!

Története legnagyobb sikerét könyvelhette el a Szeged Beton csapata: ötméteresekkel 17-13-ra győztek a Kásás-legények a görög Panioniosz ellen a LEN-kupa döntő visszavágóján és megnyerték a sorozatot.

Szélpál László

SZEGED BETON - PANIONIOSZ  17-13 (2-3, 3-1, 4-1, 0-2, 0-2, 3-1) ötméteresekkel 5-3

Szeged, újszegedi sportuszoda, 1000 néző, vezette: Galkin (orosz), Caputi (olasz)

SZEGED BETON: Baksa - Vejzagics 2, Weszelovszky
3, Varga T. 5, Milos Korolija, Komlósi, Török 1. Csere: Lehmann 1, Varga P., 2 Juhász 1, Kuncz, Mihjalo Korolija 2. Edző: Kásás Zoltán.

PANIONIOSZ: Reppasz - Miralisz 1, Mazisz, Kokkinakisz 5, Tomakosz, Papadogkonasz 1, Murikisz 2. Csere: Zamantakisz, Lotszakisz 1, Berisztianosz, Vlontakisz 1, Kapotszisz, Flegasz (kapus). Edző: Ludisz Konsztantinosz.

Verheti a fejét a falba, aki kihagyta a Szeged Beton–Panioniosz meccset. A jelzőket most hosszasan lehetne sorolni, legyen annyi elég, hogy ilyen találkozó talán ha húsz évente előfordul.

Mindkét csapat életében ez az este volt a valaha legfontosabb, ugyanis sem a Beton, sem a Panioniosz még soha nem nyert európai kupát. Mindkettőnek ez volt az álma, de csak az egyiknek sikerülhetett. A szurkolók első csoportja biztos, ami biztos alapon már majdnem két órával a kezdés előtt elfoglalta a helyét a lelátón. Hogy mennyire jól tették, az valamivel több mint egy órával később derült ki: ötven perccel a kezdés előtt mát totális telt ház vette körül a nagy csata helyszínét. Ennyien még soha nem voltak az újszegedi sportuszodában pólómeccsen. Még az 1996-os, Pescara elleni szintén LEN-kupa-döntőn sem. Jó ötlet volt a szervezőktől a mobil pótlelátok behelyezése a sátor alá. Még el sem kezdődött a a meccs, már zúgott a „Hajrá, Szeged!".

A történelmi pillanat képei. Fotók: Schmidt Andrea


Aztán megkezdődött a csata. Méghozzá szegedi szemszögből katasztrofálisan. A harmadik perc közepén ugyanis már 2–0-ra vezettek a görögök. Ami azt jelentette, hogy összesítésben már néggyel. Hogy lesz ebből LEN-kupa-siker? – fogalmazódott meg jó néhány drukkerben. Weszelovszky előnygólja hozta vissza a reményt. Az a találat adta meg a lökést, na meg Weszének a másodikja (Athénban az utolsó két szegedi gólt is ő szerezte). Onnantól kezdve nem volt megállás, az athéniak teljesen elbizonytalanodtak, zavarba jöttek, nem csoda, mert a Varga Tamásék ellenállhatatlanul pólóztak. Csuvi első találata a 8–5-öt, a másodikja már a 9–5-öt jelentette! Ölelgették, csókolgatták egymást a szurkolók, de nem csak ők, a szegedi pólósok is elkönyvelték a kupagyőzelmet.

Büntetőpárbaj

A Szeged kezdte a mindent eldöntő büntetőcsatát. Az első körben Vejzagics belőtte, Kokkinakisz viszont a kapufát találta el, 1–0. A másodikban Lehmann és Miralisz is biztos ítéletvégrehajtónak bizonyult, 2–1. A harmadik párban Juhász Zsolt is betalált, Baksa viszont kivédte Lotszakisz próbálkozását. Csakhogy újradobatták a bírók. Az gól lett, 3–2. A negyedikben nem változott semmi: Weszelovszky és Berisztanosz keze sem remegett, 4–3. És akkor következett Varga Tamás. Ha értékesíti, LEN-kupa-győztes a Szeged. Naná, hogy bevágta, 5–3!

Hiba volt, a negyedik negyedet 2–0-ra megnyerve kiharcolta a hosszabbítást a Panioniosz. Vajon melyik csapat játékosainak lesz több vér a pucájában? Úgy festett, hogy a görögökében, az első ráadás három percben dobtak két gólt, és egyet sem kaptak, 9–9. Kész, vége, ahogy 1996-ban, most is „csak" ezüstérem lesz a Szeged jutalma. Na azt már nem! Hogy honnan vették a fiúk a lelkierőt, nem tudni, de hogy csodát műveltek, az biztos. Különösen Varga Péter. Kiharcolt egy ötméterest (Csuvi bevágta), majd centergólt szerzett, végül pedig 11–10-es vezetésnél előnyben sem remegett a keze, 12–10.

Jöhettek a büntetők, majd annak megnyerése után az azt követő fieszta. Mindenki repült a vízbe, az edzői stáb, a vezetők (Körtvélyessy Péter elnökkel az élen), és persze a pezsgők is pukkantak.

Elképesztő jelenet játszódott le, de a legörömtelibb az volt, amikor a szegediek kétszeres olimpiai bajnok kapitánya, Varga Tamás a magasba emelhette a LEN-kupát!

Szép volt, fiúk! Nagyon szép volt! Örökre beírtátok magatokat Szeged sporttörténelmébe

A boldog szegediek mondták

[namelink name="Kásás Zoltán"] vezetőedző: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert a görögök egyenlítése után is volt a fiúkban tartás. Van minek örülni, de higgye el mindenki, kegyetlen volt ez a meccs. Korábbi csapataimmal nyertem már két Euroligát, és most magyar gárdával is csúcsra értünk.

[namelink name="Varga Tamás"]: – Csak azt tudom mondani, igazi csapatmunka volt. Mindenki dicséretet érdemel, nagyon megdolgoztunk ezért a hatalmas sikerért. Hogy a mindent eldöntő utolsó büntetőnél mire gondoltam? Arra, ha belövöm, miénk a LEN-kupa. Belőttem!

Weszelovszky László – Életem legboldogabb sportnapja! Mindenkinek köszönettel tartozom: csapattársaimnak, edzőknek, vezetőknek, szponzoroknak, és nem utolsósorban a fantasztikus közönségnek.

Varga Péter: – Egy pillanatra sem adtuk fel! Magamról? Próbáltam kihozni magamból a legjobbat, úgy érzem sikerült. Köszönet ezért a srácoknak, a drukkereknek, mindenkinek. Nagyon boldog vagyok!

Baksa László: – Biztos, hogy sokáig tart ez az eufórikus érzés. Mámorító! Mindenkinek köszönettel tartozom, aki hozzájárult ahhoz, hogy megszerezzem életem első aranyérmét.

Török Béla: – Leírhatatlan a boldogság, amit most érzek. Ezért dolgoztunk egész évben, és most bearanyozódott munkánk gyümölcse. Minden csapattársam fantasztikus volt, egy valakit mégis külön kiemelnék: Varga Pétert. Pepe emberfelettit teljesített a hosszabbítás második felében.

Juhász Zsolt:– MI a medencében bizonyítottunk, a vezetőség azon kívül. Ahogy csapattársaimnak, nekik is gratulálok. Köszönöm a sikert Kásás Zolinak és az eddigi összes edzőmnek.

[namelink name="Botka László"], Szeged polgármestere: – Április 22-e Szeged város sportjának nagy napja. Fantasztikus sikert értek el a pólósok. Tiszta szívemből gratulálok.

[namelink name="Vajda Attila"] olimpiai bajnok kenus: – Körülbelül nyolc kilót fogytam, a szívem pedig ötször akart megállni. Nagyon büszke vagyok a srácokra, gratulálok mindannyiuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában