Helyi sport

2013.06.10. 12:14

A német Bundesliga ült Európa trónjára

A nemzetközi futballban a Bayern München triplával hódította meg a kontinenst, a Juventus hozta a papírformát, a Barcelona visszavágott, Sir Alex Ferguson pedig bajnoki címmel búcsúzott.

Papós Tamás

Összefoglaltuk a legnagyobb európai labdarúgó-bajnokságok történéseit.

Bundesliga

A labdarúgó Bajnokok Ligája fináléja bizonyította: a Bundesliga idén kiemelkedett az európai topligák közül. A Bayern München szinte minden rekordot megdöntve hódította el az első helyért járó salátástálat, majd a legrangosabb európai sorozatot és a német kupát is megnyerte. [namelink name="Jupp Heynckes"] majdnem tökéletes csapatot kovácsolt össze, a bajorok egyetlen bajnoki vereséget szenvedtek, de a bravúrt végrehajtó Leverkursen így sem tudta elvenni a második helyet a Dortmundtól. A BL-döntős sárga-feketéket egyedül a gólkirályi címért vívott csatában előzték meg a gyógyszergyáriak, [namelink name="Stefan Kiessling"] ugyanis egy találattal többet jegyzett, mint [namelink name="Robert Lewandowski"], aki a pletykák szerint követheti csapattársa, [namelink name="Mario Götze"] példáját, és júliusban Pep Guardiolánál jelentkezhet edzésre. A Ruhr-vidék másik sztárcsapata, a Schalke 04 csípte el a negyedik BL-pozíciót. A szezon első felében fantasztikus formát mutató [namelink name="Szalai Ádám"] klubja, a Mainz nem lesz ott az európai kupaporondon, ahogy az előtte 12. helyen végző Stuttgart sem, ahol [namelink name="Hajnal Tamás"] szerepelt.

Heynckes és a Bayern idei

Heynckes és a Bayern idei termése
Primera División

[namelink name="Lionel Messi"] és [namelink name="Cristiano Ronaldo"], Barcelona és Real Madrid. Ahogy megszokhattuk, ez a szezon is e két játékos és csapat párharcról szólt Spanyolországban, ahol a 46 gólig jutó négyszeres aranylabdással a katalánok visszavágtak a távozó Mourinho legénységének tavalyi bajnoki címéért. Sőt, a Barça simán végzett az élen, a királyi klubnak pedig városi riválisára is figyelnie kellett, márciusig ugyanis az Atlético állt a második helyen. A Valencia sorozata megszakadt, zsinórban négy bronzérem után a Real Sociedad is megelőzte a Turia-partiakat, ennél nagyobb meglepetést csak a hatodik helyre befutó Málaga okozott. Kiesett a nagy múltú Deportivo, helyette visszatér az élvonalba egy másik nemzetközileg jegyzett klub, a Villareal.

Premier League

Európa bajnokai. Magyarország: Győri ETO. Franciaország: Paris Saint Germain. Portugália: Porto. Hollandia: Ajax. Skócia: Celtic. Oroszország: CSZKA Moszkva. Ukrajna: Shakhtar Donyeck. Törökország: Galatasaray. Belgium: Club Bruges. Görögország: Olympiakosz. Horvátország: Dinamo Zagreb. Szerbia: Partizan Beograd. Ausztria: Austria Wien. Svájc: Basel. Románia: Steaua Bucuresti. Csehország: Viktoria Plzen. Lengyelország: Legia. Szlovákia: Slovan Bratislava. Szlovénia: Maribor. Dánia: Köbenhavn. Bulgária: Ludogorets Razgrad. Finnország: Helsinki. Norvégia: Molde. Svédország: Elfsborg. Írország: Sligo Rovers. Izland: Hafnarfjordur.

[namelink name="Sir Alex Ferguson"] stílusosan vonult vissza Angliában: a Manchester United legendás mestere a címvédő városi rivális Cityt megelőzve bajnoki címmel búcsúzott. A vörös ördögöket 27 évig irányító menedzser utóda, [namelink name="David Moyes"] is a helyi vetélytárs előtt végzett, az Evertont a Liverpool vesztére vezette a nemzetközi kupaindulást érő hatodik helyig. A BL-t érő pozíciókért a londoniak vívtak öldöklő csatát, végül az Európa-liga-győztes Chelsea és a negyedik Arsenal örülhetett a világklasszissá érő [namelink name="Gareth Bale"] irányította Tottenham kárára. [namelink name="Robin van Persie"] gólkirályi címmel debütált az Old Traffordon. [namelink name="Gera Zoltán"] együttese, a West Bromwich Albion a nyolcadik lett.

Serie A

Az olasz bajnokságban a címvédő abszolút favorit volt, a Bajnokok Ligájában csak a későbbi győztes ellen búcsúzó Juventus pedig vezetőedzője, [namelink name="Antonio Conte"] több hónapos eltiltása ellenére sem okozott csalódást a szurkolóknak. A Roma és a Lazio annál inkább: hiába a két fővárosi együttes játszotta a kupadöntőt, a sokáig csak a kieső hely környékén tanyázó Udinese hihetetlen hajrával megelőzte őket az európai kupaindulásért folytatott harcban. A BL-t érő dobogóra a gólkirály [namelink name="Edinson Cavani"] vezette Napoli és a Serie A-ban feltámadó botrányhős, [namelink name="Mario Balotelli"] fémjelezte AC Milan állhatott fel az Európa-ligát érő helyen végző Fiorentina előtt. A szezon legkínosabb eredménye a szebb napokat is látott Inter kilencedik pozíciója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában