Helyi sport

2013.06.10. 11:54

Tiki-takarítás

Az esztelen pénzszórás elnyerte méltó jutalmát: leckét kapott a precíz németektől.

Papós Tamás

A labdarúgásban világ- és Európa-bajnoki címvédő Spanyolország első és másodosztályú klubjainak nagyjából fele csődközelben tengődik. Összesített tartozásuk 3,6 milliárd euró. A Bajnokok Ligája régi slágercsapata, a „SuperDepor" januárban csődvédelmet kért, míg az idei BL-szezonban brillírozó Málaga játékosai hónapokig nem kaptak fizetést.

Az európai együttesek túlköltekezésével szemben az UEFA a Financial Fair Play rendszerrel lépne fel, amelynek lényege, hogy minden klub csak annyit költsön, amennyit megkeres. Ettől pont azok a spanyolok állnak legmesszebb, akiket az öreg kontinensen a leginkább sújt a gazdasági világválság. Abszurd. A hispánok nyakra-főre veszik fel a százmilliós hiteleket, a burkolt vagy kevésbé rejtett állami vagy önkormányzati támogatásokat. Már az Európai Unió versenyjogi biztosa, a spanyol [namelink name="Joaquín Almunia"] is arra kérte őket: ne az adófizetőktől kérjenek segítséget!

Az esztelen pénzszórás elnyerte méltó jutalmát: leckét kapott a precíz németektől. A világ futballját nem uralja tovább a tiki-taka hazája, amelynek elit klubjait a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjében összesítésben 11–3-as gólaránnyal söpörték le a Bundesliga legjobbjai.

Míg a döntő többségében nyereséges német egyesületek között a teljesítmény alapján osztják el a televíziós közvetítésekből befolyt pénzeket, addig az adósságban úszó spanyolok ugyanezt a népszerűség alapján teszik. Tekintve a Barcelona és a Real Madrid globális rajongótáborát, ez nettó felelőtlenség. 57 millió eurót adni egy olyan játékosért, akiről senki sem tudja, mire képes Európában, szintén az. Pláne egy olyan klubtól, amely az utánpótlásával érte el sikereit. Így aztán végképp érthetetlen, hogy a zuhanyhíradó szerint a [namelink name="Neymar"] posztján szereplő, saját nevelésű szupertehetséget, [namelink name="Gerard Deulofeu"]-t a katalánok a Borussia Dortmund javára herdálnák el, amely BL-menetelésével a Bayern Münchennel karöltve bizonyította: továbbra is az utánpótlásba kell fektetni bizonytalan és drága igazolások miatti hitelfelvétel helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában