Helyi sport

2013.06.28. 21:02

Vissza az olimpiai szellemhez

Kazanyban egy hét múlva a 27. nyári Universiade kezdődik. Az olimpia utáni második legnagyobb sporteseményen tizennyolcan képviselik Csongrád megyét. Köztük egy címvédő, a súlyemelő Nagy Péter, aki az olimpiáéhoz hasonlította a főiskolai világjátékok rendezését.

Papós Tamás

Családias légkör, amatőr sportolók ezreivel. Röviden így szoktak érvelni, akik azt állítják: az Universiade visszatérés az olimpiai szellemhez. E tényeket tekintve pedig a kétévente megrendezett főiskolás világjátékok tényleg közelebb állnak ahhoz, amit a modern ötkarikás játékok atyja, Pierre de Coubertin báró megálmodott.

– Nincs eredménykényszer, ezért belülről tényleg más, mint egy olimpia, de egy külső szemlélő ebből nem sokat vehet észre – mondta Nagy Péter Universiade-győztes súlyemelő, aki tavalyelőtt második lett, de egyiptomi riválisa doppingolása miatt utólag aranyérmet kapott.

Nagy Péter címvédőként utazik az Universiadéra. Fotó: DM/DV

Nagy Péter címvédőként utazik az Universiadéra.
Fotó: DM/DV

– Nem véletlenül mondták a szakértők, hogy a sencseni viadal körítése megközelítette a pekingi ötkarikás játékokét. A hangulat tényleg lazább, de a szervezés ugyanolyan profi, mint egy olimpián – véli a Szegedi Lelkesedés SK versenyzője.

A Csongrád megyei klubok indulói

Férfi vízilabda: Vincze Balázs – szövetségi kapitány, Juhász Zsolt (A-Híd Szeged). Női vízilabda: Árkosy Lilla, Dalmády Szandra, Dalmády Petra (Szegedi Vízmű Taylor&Nash Szegedi Egyetem), Gundl Diána, Gémes Alexa Anett (Hungerit-Szentesi VK). Atlétika, súlylökés: Márton Anita (Titán TC). Súlyemelés: Ördögh István – edző; Nagy Péter – +105 kg (Szegedi Lelkesedés SK). Kajak-kenu: Csamangó Attila – edző; Császár Gergely – K2 1000, K4 1000; Hasanovic Dávid – K4 1000; Petrovics Máté – K2 1000; Tóth Attila Tas – K4 1000 (EDF DÉMÁSZ-Szeged). Női kosárlabda: Domokos Mihály – csapatvezető (Szeged KE). Úszás: Király Bence – nyílt vízi 10 km (Haász Szegedi Úszó Egylet).

A szegedi súlyemelő csak azt a célt fogalmazta meg, hogy 410 kilogramm fölé szeretne kerülni, de nem tudja, ez mire lehet elég. Címvédésre pedig véleménye szerint esélye sincs, ha a házigazdák olimpiai bronzérmese, [namelink name="Ruszlan Albegov"] is indul. Korábban az A-Híd Szeged vízilabdázója, [namelink name="Juhász Zsolt"] is utalt rá lapunkban: ez a verseny olyan, mint a zsákbamacska, nem lehet tudni, milyen erős lesz a mezőny. A szentesi származású vízilabdázó ezért sem bíz semmit a véletlenre: az Universiade-válogatott utolsó, az Egyesült Államok legjobbjai ellen 12–6–ra megnyert felkészülési mérkőzésén három góljával a magyarok legjobbja volt.

Apropó, USA: érdemes megjegyezni, hogy az amerikaiak az egyetemi sportot a profizmus előszobájának tekintik, minden népszerű bajnokságba a diplomás játékosok draftján keresztül vezet az út. Mi még nem tartunk itt, de tény: a Szegedi Tudományegyetem hozzájárul a sikerekhez.

– A sportösztöndíj és utazási költségek mellett mindenben segítséget nyújtott nekünk az intézmény, bármire is volt szükségünk. Ezúton szeretnék válogatott-társaim nevében ezért köszönetet mondani. Emellett kifejezném hálámat, hiszen óriási megtiszteltetés, hogy tegnap Gangl Edinával ketten adhattuk elő az Universiade-eskü szövegét – nyilatkozta Nagy Péter.

Magyarország és az Universiade

Hazánkat a július 6-ától 17-éig tartó kazanyi eseményen 130 sportoló, 3 csapat (női és férfi vízilabda, női kosárlabda) és 61 szakember képviseli. Az eddig mérlegünk 118 arany-, 93 ezüst- és 102 bronzmedál. A legjobb magyar szereplés az eddigi egyetlen budapesti rendezésű, 1965-ös versenyhez kötődik, amelyen a házigazdák 16 első, 8 második és 14 harmadik helyezéssel végeztek az éremtáblázat élén. Fővárosunk megpályázta a 2019-es nyári Universiade rendezését, ahogy az azeri Baki és a brazil Brazíliaváros is. A helyszínről november 9-én döntenek Lausanne-ban.

Címkék#diáksport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában