Helyi sport

2015.07.23. 18:18

Párosmérkőzéssel készül Lékó a világkupára

A kínai Li Chao elleni nemzetközi párosmérkőzéssel készül fel a szeptemberi kieséses világkupára a szegedi sakknagymester, Lékó Péter (35), aki az Ifjúsági Házban augusztus 14. és 20. között rendezendő viadalon 21 év után ül újra asztalhoz tétmeccsen a lakóhelyén.

Mádi József

1994. Ekkor játszott utoljára nemzetközi tétmérkőzést lakóhelyén, Szegeden a sakknagymester, Lékó Péter. Huszonegy évet kellett arra várni, hogy mindez újra megtörténjen: a városháza sajtótermében tegnap jelentették be, hogy augusztus 14. és 20. között nemzetközi páros sakkmérkőzésnek ad otthont az Ifjúsági Ház – a partik a szabadnap (augusztus 17.) kivételével mindig 15 órakor kezdődnek.

– Huszonegy éve éppen olyan forró augusztus volt, mint amilyen most várható. 14 éves voltam, és Szegeden nyertem meg a 16 évesek világbajnokságát – emlékezett vissza Lékó.

Párosmeccs Szegeden: Li Chao és Lékó az Ifjúsági Házban játszik majd. Fotó: DM, Frank Yvette

Párosmeccs Szegeden: Li Chao és Lékó az Ifjúsági Házban játszik majd. Fotó: DM, Frank Yvette
– Azóta nem játszottam tétmeccset a városban, így nagy öröm lesz újra itt asztalhoz ülni. Az ötletet a szeptemberi, azerbajdzsáni kieséses világkupa adta: mostanában alig versenyzek, így pedig öngyilkosság lenne elindulni ezen az eseményen. A város és a sakkszövetség támogatásának köszönhetően jutottunk el a kínai ellenfélig, aki vállalta a szereplést. Li Chaóval kapcsolatban egy emlékem elég meghatározó: 2011-ben a sakkcsapat-vb-n az utolsó fordulóban éppen Kínával játszottunk, és Li Chao legyőzte Polgár Juditot, ezzel az ázsiaiak nyertek, és a második helyen végeztek. Li Chao idén megnyert minden nyílt nemzetközi viadalt, ennek köszönhetően áll ilyen előkelő helyen a világranglistán. Nekem pedig ez a párosmeccs kiváló felkészülés lesz, hiszen két különböző stílus találkozik. A helyszín az Ifjúsági Ház, ahol 2009-ben jótékonysági sakkszimultánt adtam, azaz voltaképpen hazai pálya – nyilatkozta Lékó.

A hat játéknap mellett 17-én kötetlen sakkprogrammal várják majd az érdeklődőket. A klasszikus partik élőben követhetők lesznek a chess.hu weboldalon, sőt ha valakinek kedve támad, kipróbálhatja majd, az ő virtuális lépésére hogyan reagál a számítógép.

Ki az ellenfél?

Felnőtt karrierje legjobb FIDE- ranglistás helyezését foglalja el Lékó Péter leendő ellenfele, Li Chao. A júliusi lista alapján a kínai a 15. helyen áll, míg Lékó jelenleg a 33. Li Chao 1989. április 21-én született Taiyuanban, Shanxi tartomány fővárosában. 18 évesen lett nemzetközi nagymester, előtte 2005-ben junior világbajnoki hatodik volt Isztambulban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában