Helyi sport

2015.08.17. 20:49

Lékó Péter: szünnapi szimultán

A hat partiból álló Lékó Péter–Li Chao páros sakkmérkőzés szünnapján a két kiválóság húsz-húsz táblán szimultánt adott a szegedi Ifjúsági Házban. A jelentkezők közül a szegedi jegyző, dr. Mózes Ervin tudott elcsípni egy remit a kínai sakkozó ellen.

Mádi József

Csillogó szemű gyerekek Szegedről, Röszkéről, Hódmezővásárhelyről és a szerbiai Zentáról, a fennmaradó helyekért izguló felnőttek, no és kétszer 20 sakktábla. A [namelink name="Lékó Péter"]–[namelink name="Li Chao"] páros sakkmérkőzés – amelyet a Magyar Sakkszövetség és Szeged városa közösen támogat – szünnapján, hétfőn ez a kép fogadta a szegedi Ifjúsági Ház Rendezvényközpont első emeletére érkezőket. A két kiválóság a szabad hétfőjén sem pihent, hiszen a nap közbeni és az esti (éjszakai) elemzések között szimultánt adott.

A jelentkezők között volt alacsonyabb osztályú ([namelink name="Vidákovics István"], [namelink name="Vincze Gábor"]) és utánpótlás-labdarúgó (a hét és fél éves [namelink name="Ábel Martin"]), valamint kolléga ([namelink name="Garai Szakács László"]) és a Szeged városi jegyző ([namelink name="dr. Mózes Ervin"]) is. Éppen utóbbi volt az, aki egyedüliként a mezőnyben nem kikapott, hanem a kínai Li Chao ellen a 26. lépésben remizett.

Lékó Péter: szünnapi szimultán. Fotó: Frank Yvette (galéria)


– Hosszú végjáték lehetett volna, és ha nem hibázok, a részéről nem volt nyerhető a meccs. De ez csak elmélet – mondta Mózes, aki ezzel együtt 25 partit játszott már nagymesterek ellen, és az egyetlen siker mellett ez volt a hatodik remije.

Sokaknak az volt a célja, hogy minél tovább elhúzzák a partikat, az egyik legfiatalabb játékos, a nyolcéves Herpai Mátyás például egészen a 37. lépésig tartotta magát Lékó ellen. A szegedi sakkozó másfél óra alatt végzett az ellenfeleivel, a kínai egy kicsit lassabban – jó kis hírverése volt a sakknak.

Pastor nyit

A sakkszimultán mellett Lékó Péter természetesen készült a páros mérkőzés negyedik csatájára is, amelyen majd ő vezeti a világos bábukat ma 15 órától az Ifjúsági Házban. Az állás 2:1 a kínai Li Chao javára, a kezdőlépést pedig a MOL-Pick Szeged vezetőedzője, [namelink name="Juan Carlos Pastor"] teszi meg.
– Jó, hogy játszhatok, és szükség is van erre a mérkőzésre, hogy ráérezzek az időkontrollra, amely a stílusomnak nem kedvez, de mindenhol ezt alkalmazzák. A harmadik partiban meglepett a kínai már a hetedik lépésben, de jól reagáltam, és meg is zavarodott.
Az időproblémám azonban végigkísért az egész partin. Sokan érdeklődnek, én is kezdem megszokni a színpadot. Van még három parti, ebből kétszer én leszek a világossal, de ezen a szinten nincs semmilyen garancia, hogy ez előny lehet – vélte Lékó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában