Helyi sport

2016.02.06. 16:18

Molnár Tamás: Amerika pólóálom maradt

Nagyinterjú-sorozatunk e heti részében Molnár Tamással, a ContiTech Szeged Diapolo férfi vízilabdacsapatának ügyvezető igazgatójával beszélgetünk. A játékosként három olimpiai bajnoki aranyat szerző ,,Papesz" néhány napja a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) sportolói bizottságába került, ezért főként a vízilabda helyzetéről és jövőjéről kérdeztük, de természetesen a Varga-legénység Európa Kupa-elődöntőjének visszavágója is szóba került.

Papós Tamás

– Nemzetközi szinten milyen lehetőségek vannak a vízilabda fejlesztésére, vonzóbbá tételére?


– Előttünk a példa, a belgrádi Európa-bajnokság. Fantasztikus hangulat és szervezés mellett a férfifináléban minden idők legnagyobb nézőszámával, 18 ezer 500 szurkolóval. A kontinensviadal a drukkerek minden igényét maximálisan kielégítette, de meg kell jegyezni: két éve a budapesti Eb is remekül sikerült. Ezt a minőséget főként ebben a két országban lehet biztosítani, de ez fontos lenne máshol is, így infrastrukturális fejlesztésre van szükség. Ez az újszegedi sportuszodára is igaz, hiszen jelen körülmények között nem tudunk olyan lehetőségeket kínálni a szponzoroknak, mint más sportágak. Németországban például vannak érdekes próbálkozások, Berlinben és Hannoverben is láttuk, hogy a medence mellett bárpultokkal és terített asztalokkal várták a támogatókat és VIP-vendégeket. Nyilván nem lehet minden vízilabda-esemény ilyen, sőt továbbmegyek: a vízilabda sosem lesz olyan népszerű, mint a kézilabda vagy a kosárlabda.


– Miért zárja ezt ki?


– Mert a víz alapvetően egy testidegen közeg. Sokan meglepődnének a nemzetközi adatokon, milyen kevesen tudnak jól és biztonsággal úszni. Ráadásul ha kap valaki egy labdát, akkor kimegy a szabadba, és rúgja vagy dobálja, nem ugrik be egyből egy medencébe.


– Hogyan változhat a helyzet?


– Sokan sürgetnek reformokat a sportággal kapcsolatban, más szabályokat szeretnének, de szerintem először arra kellene koncentrálni, hogy a szurkolók a jelenlegi regulákat jobban megértsék és több meccset láthassanak. Az M4 Sportnak köszönhetően hazánkban drasztikusan emelkedett a közvetítések száma, e téren ez most segítség nekünk. A szabályok kapcsán pedig vegyünk egy ötletet, például a kisebb pályát. Ez önmagában látványosabbá tenné a sportágat, hiszen kevesebb úszást és több vízilabdát lehetne nézni. Az éremnek viszont van egy másik oldala is, hiszen öt méter rövidítés is extra terheket ró a centerekre, akiknek így alig marad pihenőjük, többet kell birkózniuk. Az egyébként is kemény sportágból tehát még keményebbet csinál.


– Mi a legfőbb kritika a sportággal kapcsolatban?

Hét! Vagy legyen inkább hat? Molnár Tamás elmagyarázta, miért tesztelik az 5+1-es vízilabdát. Fotó: Schmidt Andrea

Hét! Vagy legyen inkább hat? Molnár Tamás elmagyarázta, miért tesztelik az 5+1-es vízilabdát.

Fotó: Schmidt Andrea

– A férfi elitmezőny túlzottan Európa-centrikus. Ezért fontos, hogy az olimpián a női tornán is tizenkét válogatott szerepelhessen, hiszen a női mezőnyben gazdaságilag nagyon fontos, Európán kívüli nemzetek is meghatározóak, mint például Kína, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada. A vízilabda nemzetközi megítélése szempontjából ezen országok véleménye rengeteget nyom a latba. Az ötkarikás játékokon a sportágat köti egy 260 fős kvóta, ahhoz, hogy mindkét nemet 12 nemzeti csapat képviselje, a kereteket 11 fősre kell szűkíteni, ezért kísérleteznek a sportág 5+1-es verziójával.


– Gondolom, az amerikai népszerűség elérése lenne a legfontosabb.


– Igen, és bár női és férfivonalon is voltak ott nagyszerű eredmények, többek között olimpiai érmek is, az igazi áttörés, vagyis egy profi amerikai liga megalaku- lása elmaradt. A sportág fejlődése az egyetemi bajnokság szintjén megrekedt. Óriási anyagi áldozatra lenne szükség, hogy ez változzon. Most legfeljebb a Pro Recco tud olyan fizetéseket biztosítani, amiért az Egyesült Államokban egy profi ligához elegendő számú játékos döntene úgy, hogy diploma után is a vízilabdával akar foglalkozni.


– Végül essen szó a ContiTech Szeged Diapolo csapatáról is, hiszen szerdán következik az Európa Kupa elődöntőjének hódmezővásárhelyi visszavágója. Fináléba jutunk?


– Egy részünkről hibátlan mérkőzéssel minden sanszunk megvan erre. Azt nagyon sajnálom, hogy nem tudjuk az újszegedi sportuszodában játszani a visszavágót. Aki ott volt a LEN-kupa 2009-es döntőjén, tudja: egy ilyen meccsen a sátor alatti atmoszféra legalább két gólt jelent a javunkra. Világviszonylatban is kiemelkedő játékosai vannak a Bresciának, de ez ránk is igaz, így optimistán várom a derbit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában