Helyi sport

2016.04.20. 14:21

HSÚVC: gyorsan az elitbe kerültek

Három éve a semmiből kezdtek építkezni, mára a HSÚVC 111 gyerek számára nyújt lehetőséget az úszásra, közülük pedig jó néhányan korosztályuk legjobbjai közé tartoznak. Bán Sándor volt tanítványai megkeresésére indította el a szakosztályt, a hódmezővásárhelyi egyesület pedig utánpótlása eredményei mellett közösségére is nagyon büszke.

Papós Tamás

A stáb tagjai a 90-es években még Bán Sándor tanítványai voltak, majd miután elvégezték az edzői képzést, összedugták a fejüket, mert egyesületet akartak alapítani. Így alakult meg a HSÚVC úszószakosztálya. A hódmezővásárhelyi csapat három éve kezdte az építkezést, ehhez képest óriási eredmény, hogy Kenéz László elnök irányításával a Paku Zoltán, Fülöp Dániel, Bullás György, Bán Sándor, Molnár Ernő és Sibalin Dávid alkotta edzői stáb már 111 gyerekkel foglalkozik.


– Végig kell járniuk az edzői szamárlétrát, ezért csak úszni nem tudó gyerekek oktatásával kezdtük a munkát – kezdte a beszélgetést Bán Sándor, aki volt tanítványai megkeresésének anno nagyon örült. – Ma már ennél többről van szó, hiszen 80 gyerek rendelkezik versenyengedéllyel, köztük 16 olyan tanítványunk van, aki korosztálya országos rangsorában az első hat között található. Egészséges, sportemberi magatartással és fizikummal rendelkező úszók nevelése a fő célunk, és ebben a trénerek és gyerekek mellett a szülők is remek partnerek.

 

Remek közösség kovácsolódott Hódmezővásárhelyen. A HSÚVC versenyzői mellett az edzők és a szülők áldozatvállalásaira is büszke. Fotó: HSÚVC

Remek közösség kovácsolódott Hódmezővásárhelyen. A HSÚVC versenyzői mellett az edzők és a szülők áldozatvállalásaira is büszke. Fotó: HSÚVC

Büszkék lehetnek a legjobbak eredményeire. Ilyen például a májtranszplantáción átesett Süli Flóra is, aki a transzplantáltak Európa-bajnokságán három aranyérmet is szerzett. Bár nemrég a Hód Úszó SE-hez igazolt Miksi Richárd, de Bán Sándor munkája is benne van abban, hogy a múlt heti felnőtt országos bajnokságon az olimpiai bajnok Gyurta Dániel mögött ezüstérmes lett.


– Jelenlegi tanítványaim közül sokakat ki lehet emelni, Süli Ákos például serdülőbajnok, az ifjúságiak között pedig bronzérmes volt az ob-n. A kisebbektől pedig Forján Anna, Kiss Katalin, Papp Vivien, Gajda Dalma, Kiss Noel, Szatmári Máté és Vörös Nándor is megemlíthető, utóbbi két tehetség szintén országos bajnok lett a korosztályában – büszkélkedett Bán Sándor.


A tréner még valamit hangsúlyozott: olyan közösség alakult ki, amely a vásárhelyi gyerekeket minden szempontból segíti.


– Van kikre felnézniük, hiszen szenior úszók és vízilabdázók is az egyesület tagjai, Paku Zoltán például szenior Európa-bajnok. Az idősebbek hétvégente lejönnek az uszodába és tanácsokkal segítik az ifjú sportolókat. A szülők és edzőkollégáim megannyi áldozatvállalását köszönöm, emellett hálásak vagyunk a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak és a Gyarmati Dezső Sportuszoda vezetőségének is, de a Tappancs Egyesület, a Fanitex Kft. és a Natural Immune Control System támogatása nélkül sem tudtuk volna mindezt ilyen gyorsan a semmiből felépíteni – nyilatkozta a tréner.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában