Helyi sport

2016.06.03. 10:11

A szegedi bocsapáros kiharcolta a riói indulás jogát, mégsem utazhat

Önhibáján kívül marad le a riói paralimpiáról a szegedi bocsapáros, Béres Dezső és Hegedűs László. Éremesélyesek lettek volna, ám mivel nincs nő a csapatban, nem felelnek meg egy 2014-es szabálynak. A Magyar Paralimpiai Bizottság először márciusban próbált női sportolót bevizsgáltatni, ám nem járt eredménnyel. A párostól még senki nem kért elnézést a baki miatt.

Gyúrós István

A portugálok röhögnek rajtunk – mondta könnyes szemmel [namelink name="Antal Andor"], a szegedi bocsapáros edzője, amikor közölte lapunkkal: [namelink name="Béres Dezső"] és [namelink name="Hegedűs László"] nem lehet ott a riói paralimpián, és helyükre a nagy rivális került be. A hírről már korábban beszámoltunk, ám az okokról is bőven lehet beszélni.


– Négy évet dolgoztunk azért, hogy kijussunk, és a magunk részét meg is tettük, a világranglista alapján kvótát szereztünk – kezdte a BC4-es kategóriában versenyző Béres, aki 2004-ben már szerzett egy paralimpiai bronzot. – Kaptunk egy nagy pofont. 2014 óta tudvalévő volt, hogy kell egy nő a csapatba, ám a Magyar Paralimpiai Bizottság először idén márciusban, a pekingi vébén próbálta egyik társunkat bevizsgáltatni a kategóriába. Amikor őt elutasították, lélekben elkezdtem készülni arra, hogy itthon maradunk. Ennek ellenére hatalmas a csalódottságom.


Azóta a bizottság képviselői jártak Szegeden, egyeztettek a folytatásról, és azt ígérték, mindent megtesznek a páros jövőbeli terveiért.


– Senki nem kért tőlünk elnézést. Bűnbakot kerestek, de nem maguk között, inkább a bocsaszövetségnél. Pedig valaki elszúrta a dolgot. Nemrég Prágában, egy nemzetközi versenyen párosban és egyéniben bronzot nyertem, ugyanerre Rióban is lett volna esélyem– fogalmazott. Hozzátette: a nagy ígérgetésből az lett, hogy elfelejtették őket benevezni egy portugáliai versenyre, amelyről így szintén lemaradnak, és hátrányból kezdik a 2017-es évet. Már ha megkezdik, mert mindketten letörtek, edzeni is kevesebbet járnak.


– Szavakkal nehéz kifejezni, mit érzek – ezt már Hegedűs László mondta. Neki az első paralimpiája lett volna, amiért nyolc éve dolgozott Béressel közösen. Négy éve saját hibájukból maradtak le, most máséból.

– Mindent beleadtunk, sok pénzt költöttünk arra, hogy ez összejöjjön. Nem tudom, miért kellett idén márciusig várni azzal, hogy női versenyzőt keressünk. Egyetlen másik ország sem jár ilyen cipőben, csak mi bűnhődünk. Annyi reményem maradt, hogy egyéniben első számú tartalék vagyok, így ha a tizenhat sportolóból valaki visszalép, kaphatok lehetőséget. Ilyen azonban korábban soha nem történt – fogalmazott. Hegedűs kíváncsi arra, hogyan kárpótolnák őket, ám egyelőre egy bocsánatkérést sem kaptak.

Hiába fellebbeztek


„Bizottságunk mindent megtesz azért, hogy megkapjuk a kvótát, hiszen Dezső és Laci megérdemelné a részvételt" – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Urr Anita"], a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára még áprilisban. Nos, ez nem sikerült. Az új helyzet kapcsán a Szeged TV kért állásfoglalást a bizottságtól. Ebben leírják: a márciusi egyéni világbajnokságra kiutaztatták az egyetlen magyar női versenyzőt, aki a sérültségi kategóriájának megfelelően esélyes volt a nemzetközi klasszifikációra, ám a minősítést végző szakemberek az eljárás során kizárták őt. A bizottság többször fellebbezett, ám a döntés véglegesnek bizonyult. A küzdelmet nem adják fel: a hátralévő időszakban mindent megtesznek, hogy a duó jelen lehessen a paralimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában