Helyi sport

2019.08.06. 15:26

Olimpiai kvótáért lő jövőre a szegedi íjász, Banda Árpád

Sűrű versenyidőszakot zárt Banda Árpád. A Szegedi Sportíjász Egyesület versenyzőjének egyelőre nem sikerült az olimpiai kvótaszerzés, ugyanakkor motiváltan tekint a következő szezonra.

Vajgely Pál

- Tartottam is ezt követően egy hét pihenőt – kezdte Banda Árpád, aki idén három nemzetközi viadalon, a világbajnokságon, az Universiadén és Európa Játékokon is szerepelt. Utóbbi két versenyen egyaránt kilencedik helyen zárt, míg a vb-n egy japán íjásztól kapott ki a kiesős küzdelmek kezdetén, ennek ellenére nem bánkódik az idei évadot illetően.


- Összességében elégedett vagyok az eredményekkel, hiszen háromból két versenyen jól szerepeltem, örültem a két kilencedik helyemnek. A világbajnokság lett volna a legfontosabb, de az volt az első nagy versenyem és nem volt előtte felkészülési lehetőségem. Sajnáltam, hogy az Európa Játékokon a szétlövésnél nem mentem tovább, mert akkor nagyon közel kerültem volna az olimpiai kvótához, a következő ellenfelem már nem lett volna olyan tapasztalt, mint a holland íjász. Ennek ellenére elégedett vagyok a kilencedik hellyel – tette hozzá Banda Árpád.

Idén az Európa Játékok és a világbajnokság volt az a két torna, amelyen kvótát osztottak, ám mivel ezeken nem sikerült megszereznie ezt Banda Árpádnak, így két lehetősége maradt Tokióig. 2020-ban az Európa bajnokságon, illetve egy világkupán válthatja meg jegyét az ötkarikás játékokra, itt négy plusz egy kvóta megszerzésére van lehetőség.

Koncentráció. Fontos év vár a szegedi íjászra jövőre, a tokiói szereplés a tét. FOTÓ: BANDA ÁRPÁD FACEBOOK-OLDALA

Koncentráció. Fontos év vár a szegedi íjászra jövőre, a tokiói szereplés a tét. FOTÓ: BANDA ÁRPÁD FACEBOOK-OLDALA

- Az az ország, aki idén szerzett kvótát, már nem versenyez érte, ez növelheti az esélyeimet, ám egyelőre sajnos elég kevés európai országnak rendelkezik már kvótával – mondta az esélyekkel kapcsolatban.


Banda Árpád a megfeszítő heteket követően most könnyebb időszakot él, persze ez nem azt jelenti, hogy ne gyakorolna.


- Heti három-négy edzésem van, most nem olyan sűrűn telnek a napjaim. Országos bajnokság, valamint a szomszédos országokban zajló közép-európai kupafordulók várnak még rám az idén. Valószínűleg nem lesz olyan erőteljes a következő idényem, mint a mostani. Szeretnék eljutni egy nagyobb versenyre a komoly kihívások előtt, hogy ne járjak úgy, mint a világbajnokság előtt – zárta Banda Árpád.

Komoly segítség


Banda Árpád elnyerte a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját is, ami komoly segítséget jelentett számára az idei versenyév tekintetében. – Óriási öröm volt számomra, mert ilyen neves ösztöndíjat még nem sikerült megnyernem. Pozitív hatása volt a felkészülésemre, hiszen így több, kisebb versenyen is részt tudtam venni – mondta az ösztöndíjjal kapcsolatban.

Címkék#íjászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában