Helyi sport

2019.09.16. 07:23

Gyönyörű pálya, új a lelátó és a világítás a 2400 lelket számláló településen – Ruzsán a futball közösséget épít

A Délmagyarország sportrovata ismét futballtúrára indult. Minden héten labdarúgócsapatokat mutatunk be. Megnézzük őket az edzésen, beszélgetünk velük. Őszi első állomásunk Ruzsa. Egy olyan helyre csöppentünk, ahol öröm játszani. Kiváló körülmények között sportolhatnak a fiatalok. Bagi Tibor elnök számára is fontos cél, hogy remek közösséget építsenek.

Süli Róbert

Ruzsa 2019.09.11. focitúra képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Torok Janos

„Itt van az ősz, itt van újra!” – ez most ránk különösen igaz, hiszen amint beköszöntött ez az évszak, mi futballtúrára indultunk. Visszatérünk népszerű sorozatunkkal, minden héten különböző csapatokhoz utazunk, hogy olvasóink megismerjenek remek kis közösségeket.

Első állomásunk Ruzsa. Szegedtől nyugatra, 36 kilométerre található a 2400 lelket számláló település. Miközben a falu felé autózunk, a buszmegállókban több fiatalt is látunk, akik kék, Ruzsa feliratú pólóban várják az autóbuszt.

Nem volt nehéz kitalálni, hogy edzésre utaznak. Gyönyörű napsütés idő fogadott bennünket. Hiába kezdődött 18 órakor az edzés, a gyerekek már 30-40 perccel a kezdés előtt a pályán gyülekeztek, kapura lőttek, várták, hogy kezdődjön a foglalkozás.

– Három éve vettem át a klubot – kezdte a beszélgetést Bagi Tibor elnök –, azóta azon dolgozunk, hogy minél többen legyünk, olyan környezetet próbálunk meg kialakítani, ahová a szülők szívesen hozzák el a gyerekeket futballozni. A legfontosabb célom volt a vezetéssel közösen, hogy az alapoktól kezdjünk el építkezni, legyen hátterünk, azaz az utánpótlásképzés játssza nálunk a főszerepet. Fejlődünk, egyre többen vagyunk, ezt pedig jó látni. Nagyon kedvesek a gyerekek, jó közöttük lenni. Egy-egy győzelem után szokták kérdezni: Tibi bácsi, örül? Persze hogy örülök, hiszen látom, hogy ők is boldogok.

 

Pazar a pálya. Gyönyörű a fű, a környezet, modern az öltöző. A helyi önkormányzat számára is fontos, hogy a körülmények jók legyenek, a gyerekek szívesen járjanak az edzésekre, a szülők pedig szívesen hozzák a csemetéket, hogy mozogjanak, sportoljanak.

– A lelátó idén készült el, százötven szurkoló tud kulturált körülmények között meccset nézni. A helyiek szeretik a futballt, a felnőttek mellett a jó erőkből álló U19-esek meccseire is egyre többen járnak. Új a világításunk is, amely alkalmas esti meccsekre is. Mivel sok a diák közöttünk, illetve a nagyok közül rengetegen dolgoznak a mezőgazdaságban, így sokszor este tudunk csak edzeni. Ezért volt fontos, hogy megújuljanak a reflektorok. Ruzsa környékéről is sokan járnak hozzánk. Most éppen azon dolgozunk, hogy az ő szállításukat meg tudjuk oldani, így szeretnénk majd kisbuszokra pályázni.

Három korosztály jár rendszeresen edzésekre, és játszanak meccseket. U14, U19 és a felnőttcsapat szerepel rendszeresen különböző bajnokságokban. A ruzsai együttes rendelkezik kisebb korosztályokkal is, de egyelőre ők még nincsenek sokan, így többen Bordányban szerepelnek, azért, hogy rendszeresen tudjanak játszani.

– Mi sem bizonyítja jobban, hogy szeretnek nálunk sportolni a gyerekek, hogy már más településről is járnak át hozzánk, sőt, jöttek már Szegedről is. Mi nyitottak vagyunk, mi közösséget szeretnénk építeni, így bárkit szívesen látunk. 54 igazolt labdarúgónk van. A felnőttcsapat keretét leginkább helyi játékosok alkotják, csak néhány játékost kellett Szegedről igazolnunk. Három edzővel dolgozunk, a vezetőséget is három ember alkotja. A nagyokkal a megyei III. osztályban szerepelünk, egyelőre még a harmadik helyről nem tudtunk elmozdulni, talán majd, ha felnőnek a tehetségeink, akkor előrébb léphetünk.

Jó érzés volt ismét megismerni egy labdarúgócsapatot, élmény volt Ruzsán járni, mert látszik, hogy a helyi embereknek mennyire fontos, hogy a gyerekek sportoljanak, tartozzanak valahova.

Jövő héten Zákányszékre utazunk, folytatjuk a futballtúrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában